STA

 |  Svet

Američani bodo Hrvaški prodali helikopterje za pol milijarde dolarjev

Polovico zneska bodo pokrile ZDA, polovico pa Hrvaška

Ameriški State Department je odobril možnost prodaje osmih helikopterjev black hawk Hrvaški. Najvišja ocenjena vrednost nakupa helikopterjev ter pripadajoče opreme in storitev je 500 milijonov dolarjev. Polovico zneska bodo pokrile ZDA, polovico pa Hrvaška, so v soboto sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo.

Ameriško obrambno ministrstvo je zahtevo Zagreba že posredovalo ameriškemu kongresu. Predlagana prodaja bo po njihovih navedbah izboljšala spodobnost hrvaške vojske, da odvrni sedanje in prihodnje grožnje ter spodbudi interoperabilnost z ameriškimi in drugimi Natovimi silami.

S hrvaškega ministrstva za obrambo pa so v soboto sporočili, da je načrtovani nakup helikopterjev black hawk del prizadevanj Hrvaške, da sovjetsko vojaško tehnologijo nadomesti z zahodno.

Poudarili so, da bo vrednost nakupa bistveno nižja od ocenjenih 500 milijonov dolarjev, kar je najvišja možna ocenjena vrednost. Dodali so, da bo polovico zneska pokrila ameriška vlada, drugo polovico pa hrvaška vlada.

V floti hrvaškega vojnega letalstva so že štirje helikopterji black hawk s pripadajočo opremo. Dva od njih je Hrvaška kupila, dva pa so ji ZDA donirale.

YIMyQfdqyUM

v_vYvUs8Ne4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.