Uredništvo

 |  Družba

»Vsakič, ko ustvarimo kaj novega, se kot družba težko prilagodimo«

IZJAVA DNEVA

"Družbena omrežja so zagotovo spremenila informacijsko krajino. In z vsako novo tehnologijo, novimi komunikacijskimi orodji morajo družbe najti način, kako se prilagoditi in zgraditi norme, da bi se lahko s tem spopadale. In vsakič, ko ustvarimo nove načine medsebojnega komuniciranja, gredo stvari najprej narobe, preden se postavijo na pravo mesto. Izumili smo pisavo, ampak s tem povzročili dodatno razslojevanje družbe, ustvarili smo knjige, ampak smo imeli potem reformacijo in verske vojne v Evropi, potem smo imeli radio, potem televizijo. Vsakič, ko ustvarimo kaj novega, se kot družba težko prilagodimo."

"Podobno je z družbenimi omrežji. Še vedno nismo našli norm, pravil, zakonov, s katerimi bi jih lahko upravljali. Tehnologija se prehitro spreminja. Vsake dve leti se pojavi nova platforma. Včasih sem delal raziskave o Twitterju, ki je zdaj malodane mrtev, zdaj delam veliko na Redditu in YouTubu in TikToku. Čez dve leti bomo verjetno imeli spet nov medij. Skratka, stvari se prehitro spreminjajo, mi ne znamo v korak s tem, tradicionalni mediji pa se ne prilagodijo temu okolju. Tako da smo obtičali."

(Jean Christophe Boucher, kanadski profesor ter strokovnjak za dezinformacije in zunanje informacijsko manipuliranje, v intervjuju za MMC RTV Slovenija, o tem, da zaupanje v medije pada)

© pixabay.com

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.