Uredništvo

 |  Družba

»Stavka je neupravičena in Fides bo daleč najbolj odgovoren za njene posledice«

IZJAVA DNEVA

"Stavkajoči zdravniki ne zahtevajo ničesar drugega kot višje plače, čeprav že sedaj zasedajo vrhnji položaj v javnem sektorju. Majhna nesorazmerja med njihovimi plačami nikakor niso legitimen razlog za stavko na plečih bolnikov, pa čeprav je vlada obljubila, da jih bo odpravila. Med zahtevami sindikata Fides ni predlogov za izboljšanje položaja drugih zdravstvenih delavcev in tudi ne za reševanje dolgotrajne zdravstvene krize. To, da med stavko v izjavah točijo solze nad temi problemi, je metanje peska v oči javnosti; na pogajalski mizi je samo več denarja zanje. Da bi njihove boljše plače prispevale k boljšim razmeram za bolnike, je neznansko zavajanje: več denarja za plače zdravnikov bo zmanjšalo delež sredstev za ostale stroške in podaljšalo čakalne dobe."

"Zato menim, da je stavka neupravičena in da bo Fides daleč najbolj odgovoren za njene posledice. Zanima me, kdo – če sploh kdo – v tej situaciji zastopa interese pacientov. Taktika vlade z zavlačevanjem, ki gre trenutno v njen prid, se lahko hitro zasuka, še zlasti, če bo na koncu popustila; takrat se bodo ljudje vprašali, zakaj tega ni storila takoj. Torej ne sme popustiti, temveč uporabiti orodja za prekinitev stavke: arbitražo in razglasitev delovne obveznosti."

(Prof. dr. Dušan Keber, nekdanji minister za zdravje, član iniciative Glas ljudstva, o tem, da ogrožanje bolnikov pomeni neposredno kršitev zakonskih določil o stavki; via Večer)

Protestna akcija združenih organizacij za zaščito pacientov

Protestna akcija združenih organizacij za zaščito pacientov
© Janez Zalaznik

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.