Uredništvo

 |  Družba

»Kupujemo drage naprave, plačujemo naročnino zanje, z našimi podatki pa zasluži nekdo tretji«

IZJAVA DNEVA

"Veste, kaj mislim o svobodni volji? Da je problematično, ker večinoma govorimo o svobodni volji posameznikov, pozabljamo pa na svobodno voljo skupnosti. Mislim, da ima skupnost neizmerno moč, da naredi spremembe. Ni nam treba toniti globlje v tehnofevdalizem ali zaiti v totalitarni sistem, ki temelji na digitalnem življenju. Lahko se, recimo, odločimo, da bomo vzpostavili digitalno demokracijo, ki bo ljudem dopuščala tudi odklop. Mislim, da imamo dovolj svobodne volje, da se še lahko odklopimo. Prav odklop dojemam kot ključno besedo sedanjega časa, ki je tesno povezana z zasebnostjo."

"Že dolgo zagovarjam stališče, da bi morali biti plačani, da s seboj nosimo prisluškovalne in sledilne naprave. Današnji poslovni model narekuje ravno nasprotno: kupujemo drage naprave, plačujemo naročnino zanje, z našimi podatki pa zasluži nekdo tretji. Bizarno. Menim, da tu lahko naredimo spremembo. S tem ne mislim, da moramo narediti proletarsko revolucijo na svetovni ravni, toda če želimo doseči spremembo, se moramo predvsem začeti zavedati vrednosti človeka, telesa in fizičnosti – in seveda vrednosti naših podatkov. Naša moč je v tem, da nimamo kaj izgubiti, medtem ko peščica, ki trenutno bogati na račun naših podatkov, lahko izgubi vse."

(Antroplog Dan Podjed v intervjuju za Nedelo o tem, da večinoma govorimo o svobodni volji posameznikov, pozabljamo pa na svobodno voljo skupnosti)

© pixabay.com

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.