STA

 |  Svet

Zelena luč aktu o svobodi medijev

Poslanci v Evropskem parlamentu bodo med drugim tudi glasovali o prenovljeni direktivi o energetski učinkovitosti stavb in o zakonodaji na področju umetne inteligence

V torek bodo evroposlanci s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen razpravljali o pripravah na marčni vrh EU, v ospredju katerega bodo zunanjepolitične teme in varnost

V torek bodo evroposlanci s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen razpravljali o pripravah na marčni vrh EU, v ospredju katerega bodo zunanjepolitične teme in varnost
© Dati Bendo / Flickr

Evropski parlament bo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu ta teden predvidoma dal zeleno luč aktu o svobodi medijev. Poslanci bodo med drugim tudi glasovali o prenovljeni direktivi o energetski učinkovitosti stavb in o zakonodaji na področju umetne inteligence.

O prenovljeni direktivi o energetski učinkovitosti stavb bodo evropski poslanci razpravljali že danes ob začetku plenarnega zasedanja, glasovali pa v torek. Z njo naj bi znatno zmanjšali emisije toplogrednih plinov in porabo energije v stavbnem sektorju v uniji do leta 2030 ter dosegli podnebno nevtralnost sektorja do leta 2050. Cilj direktive je tudi obnova energijsko najmanj učinkovitih stavb in boljša izmenjava informacij o energijski učinkovitosti.

Evropski poslanec Milan Brglez (S&D/SD) je na brifingu pred plenarnim zasedanjem v Ljubljani dejal, da naj bi bila ta zakonodaja tudi prispevek k socialni dimenziji zelenega prehoda. Ljudmila Novak (EPP/NSi) pa je izpostavila, da naj bi znižala energetsko revščino, da pa je v Evropski ljudski stranki slišati tudi kritike, da gre preveč v podrobnosti.

V torek bodo evroposlanci s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen razpravljali o pripravah na marčni vrh EU, v ospredju katerega bodo zunanjepolitične teme in varnost.

Parlament ima v torek na dnevnem redu tudi razpravi, v sredo pa glasovanji o aktu o svobodi medijev ter o pravilih o umetni inteligenci.

Pričakovati je, da bodo evroposlanci v sredo dali zeleno luč novi zakonodaji o svobodi medijev. Ta med drugim predvideva, da morajo države članice zagotavljati pluralnost medijev ter ščititi njihovo neodvisnost pred pritiski ali vmešavanjem politike ali gospodarstva. Ureja tudi odnos med velikimi spletnimi platformami in mediji. Poslanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda) je na brifingu spomnil, da je bila pomembna politična spodbuda za pripravo tega akta prekinitev financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) pred leti.

Akt o umetni inteligenci vsebuje varovala za uporabo umetne inteligence v EU, pa tudi omejitve pri njeni uporabi. Aplikacije umetne inteligence, ki so očitno tveganje za temeljne pravice, bodo tako v EU prepovedane. Sistemi umetne inteligence, ki veljajo za visoko tvegane, pa bodo morali izpolnjevati stroge zahteve.

Na tokratnem zasedanju bo evropske poslance v okviru cikla razprav To je Evropa v sredo nagovoril finski premier Petteri Orpo.

V sredo bo parlament razpravljal in glasoval o prenovi pravil EU za homologacijo in tržni nadzor motornih vozil v okviru standarda Euro 7. Ta med drugim prinašajo nižje mejne vrednosti izpušnih plinov za avtobuse in tovorna vozila ter nove ukrepe za omejitev emisij delcev iz pnevmatik in zavor.

Zasedanje bodo evroposlanci med drugim sklenili z glasovanjem o nevarnosti množičnega stradanja v Gazi in napadih na konvoje s humanitarno pomočjo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.