STA

 |  Svet

Izraelski premier / »Ne želimo palestinske države«

Netanjahu je poudaril, da ne vodi zasebne politike proti željam večine Izraelcev 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zavrnil izjave ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je v soboto izrazil nasprotovanje izraelski ofenzivi na Rafo na skrajnem jugu Gaze in ocenil, da pristop Izraela do konflikta državi bolj škoduje, kot pomaga, je v nedeljo poročal portal Politico.

Kot je dejal Netanjahu, sam sicer ne ve, kaj točno je mislil predsednik ZDA, vendar če meni, da on vodi zasebno politiko proti željam večine Izraelcev in da to škodi interesom Izraela, potem se moti. "Stališča, ki jih zagovarjam, podpira velika večina Izraelcev, ki po 7. oktobru pravijo: 'Ne želimo palestinske države,'" je poudaril in zavrnil možnost rešitve dveh držav.

Po besedah izraelskega premierja je izraelska vojska doslej uničila tri četrtine bojnih bataljonov palestinskega islamističnega gibanja Hamas oziroma okoli 13.000 borcev. Ta številka je, kot je dejal, vključena v več kot 30.000 žrtev med Palestinci, čeprav ministrstvo za zdravje v Gazi trdi, da je toliko le ubitih civilistov in da so med njimi večinoma ženske in otroci.

Ob tem je Netanjahu napovedal, da se spopadi bližajo koncu in da ne bodo trajali več kot dva meseca. "Morda šest tednov, morda štiri," je ocenil.

Zavrnil je tudi možnost prekinitve spopadov za muslimanski sveti mesec ramazan, ki se je začel v nedeljo. Kot je dejal, bi sicer sam "rad videl še eno izpustitev talcev", a žal ne vidi preboja v pogajanjih. "Brez izpustitve ne bo prekinitve spopadov," je zatrdil in ponovil, da bo do kopenske ofenzive na Rafo prišlo.

Biden je v soboto za ameriško televizijo MSNBC med drugim dejal, da bi moral Netanjahu med vodenjem vojne proti Hamasu posvetiti več pozornosti nedolžnim življenjem. Več kot 30.000 mrtvih Palestincev od začetka izraelske ofenzive na Gazo je ob tem označil za nesprejemljivo.

aEMZU2isSu4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.