STA

 |  Svet

10 milijard evrov / Tožba proti Evropski komisiji zaradi sredstev za Madžarsko

Ukrepanje Evropskega parlamenta sledi decembrski odmrznitvi kohezijskih sredstev za Madžarsko, ki so jih v Bruslju zadrževali zaradi prepričanja, da država nezadostno ukrepa proti korupciji in ne spoštuje vladavine prava

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve je v ponedeljek z veliko večino glasoval za vložitev tožbe proti Evropski komisiji, ker je decembra sprostila 10,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev za Madžarsko, zamrznjenih zaradi skrbi v zvezi z vladavino prava. Po vsej verjetnosti bo vodstvo parlamenta sledilo sklepu odbora in tožilo komisijo.

Odbor se je v ponedeljek zvečer sestal za zaprtimi vratin in po informacijah nemške tiskovne agencije dpa ter spletnega portala Politico s 16 glasovi za, enim vzdržanim in nobenim proti podprl vložitev tožbe.

V četrtek se bo sestala konferenca predsednikov parlamenta, ki združuje vodje političnih skupin, ki naj bi predsednici Roberti Metsoli dali zeleno luč za dejansko vložitev tožbe. Pobudo naj bi podprle vse večje skupine, vključno z Evropsko ljudsko stranko (EPP).

Ukrepanje Evropskega parlamenta sledi decembrski odmrznitvi kohezijskih sredstev za Madžarsko, ki so jih v Bruslju zadrževali zaradi prepričanja, da država nezadostno ukrepa proti korupciji in ne spoštuje vladavine prava.

Odločitev je bila deležna niza kritik, zlasti v Evropskem parlamentu, ki je že januarja napovedal, da bo pristojni odbor preučil možnost ukrepanja pred Sodiščem EU. Evropska komisija je odmrznitev zagovarjala, češ da je Budimpešta s sprejetjem nekaterih zakonov izpolnila pogoje za sprostitev sredstev.

Bruselj je sicer odločitev o sredstvih sprejel tik pred zasedanjem Evropskega sveta, na katerem se je obetalo nasprotovanje madžarskega premierja Viktorja Orbana skupnim stališče glede Ukrajine. Voditeljem je nato decembra vendarle uspelo potrditi začetek pristopnih pogajanj s Kijevom, nadaljnjo pomoč Ukrajini pa so odobrili šele v začetku februarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.