STA

 |  Svet

»Italijanski način za razvoj umetne inteligence«

Italija načrtuje milijardo evrov vreden sklad za naložbe v umetno inteligenco in lastno zakonodajo, ki se bo dopolnjevala z evropskim aktom o umetni inteligenci

Italijanska premierka Giorgia Meloni je napovedala ustanovitev milijardo evrov vrednega investicijskega sklada za spodbujanje projektov umetne inteligence in pozvala k uvedbi etičnih pravil za uporabo te tehnologij

Italijanska premierka Giorgia Meloni je napovedala ustanovitev milijardo evrov vrednega investicijskega sklada za spodbujanje projektov umetne inteligence in pozvala k uvedbi "etičnih pravil" za uporabo te tehnologij
© Wikimedia Commons

Italijanska premierka Giorgia Meloni je napovedala ustanovitev milijardo evrov vrednega investicijskega sklada za spodbujanje projektov umetne inteligence in pozvala k uvedbi "etičnih pravil" za uporabo te tehnologije. Kot je dejala, Italija že pripravlja lastno zakonodajo, ki se bo dopolnjevala z evropskim aktom o umetni inteligenci.

Novi investicijski sklad, ki bo vključeval nova in obstoječa sredstva, bo namenjen kot začetni kapital za privabljanje nadaljnjih naložb, njegov cilj pa je ustvariti "italijanski način za razvoj umetne inteligence," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila Meloni.

Italija po besedah premierke pripravlja tudi lastno zakonodajo za urejanje področja umetne inteligence, ki se bo dopolnjeval z evropskim aktom o umetni inteligenci, in bo spodbujal razvoj domačih podjetij na tem področju.

"To je tehnologija, ki lahko sprosti ves svoj pozitivni potencial le, če bo njen razvoj potekal v okviru etičnih pravil, ki v središče postavljajo posameznika, njegove pravice in potrebe."

Giorgia Meloni,
italijanska premierka

"To je tehnologija, ki lahko sprosti ves svoj pozitivni potencial le, če bo njen razvoj potekal v okviru etičnih pravil, ki v središče postavljajo posameznika, njegove pravice in potrebe," je dejala.

Italija bo v četrtek in petek gostila srečanje ministrov skupine G7, pristojnih za tehnologijo. Osrednja tema zasedanja bo ravno umetna inteligenca.

Rim želi na srečanju oblikovati nabor orodij za etičen in na človeka osredotočen razvoj in uporabo sistemov umetne inteligence v javnem sektorju, poroča AFP.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.