STA

 |  Svet

»Izrael ne more preživeti, če postane izobčenec«

Vodja demokratske večine v ameriškem senatu Chuck Schumer je pozval k novim volitvam v Izraelu in ostro kritiziral premierja Benjamina Netanjahuja zaradi njegovega načina delovanja v Gazi

Vodja demokratske večine v ameriškem senatu Chuck Schumer je v četrtek pozval k novim volitvam v Izraelu in ostro kritiziral premierja Benjamina Netanjahuja zaradi njegovega načina delovanja v Gazi. Gre za najostrejšo kritiko na račun Izraela v ZDA, ki kaže na nove razpoke med zaveznicama.

"Kot demokracija ima Izrael pravico izbirati svoje voditelje in mi bi morali sprejeti rezultate, kakršnikoli že so. A pomembno je, da imajo Izraelci izbiro," je dejal Schumer in menil, da je čas za novo razpravo o prihodnosti Izraela po 7. oktobru.

V ostri kritiki Netanjahuja je dejal, da je Netanjahu - poleg Hamasa, vodje palestinskih oblasti Mahmuda Abasa in skrajno desnih Izraelcev - ena od štirih glavnih ovir za mir in je pripravljen svoje politično preživetje postaviti pred interese Izraele.

Obtožil ga je, da se je obkrožil s skrajneži, pri čemer je posebej izpostavil ministra Bezalela Smotriča in Itamarja Ben-Gvira, ter da je "preveč pripravljen prenašati smrtne žrtve med civilisti v Gazi, kar vodi proti zgodovinsko nizki podpori Izraelu po svetu".

"Kot demokracija ima Izrael pravico izbirati svoje voditelje in mi bi morali sprejeti rezultate, kakršnikoli že so. A pomembno je, da imajo Izraelci izbiro."

Chuck Schumer,
vodja demokratske večine v ameriškem senatu 

"Izrael ne more preživeti, če postane izobčenec," je v nagovoru senatorjem, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, dejal Schumer, sicer doslej tesen zaveznik izraelske vlade, ki jo je obiskal le nekaj dni po napadu islamističnega palestinskega gibanja Hamas oktobra lani.

V napadu je bilo ubitih približno 1160 ljudi, med njimi večina civilistov. Izrael je v odziv sprožil obsežno ofenzivo nad območjem Gaze, kjer je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti doslej ubitih že 31.341 ljudi, večinoma civilistov.

Njegove besede so naletele na ostro kritiko v Izraelu, kjer mu je Netanjahujeva stranka Likud odgovorila, da Izrael ni banana republika, temveč neodvisna in ponosna demokracija, ki je izvolila Netanjahuja.

Izraelski veleposlanik v Washingtonu Mihael Hercog pa je menil, da poziv Schumerja ne pomaga, komentirati notranjo politično dogajanje demokratične zaveznice pa da je kontraproduktivno.

Kritični so bili tudi republikanci v kongresu, pri čemer je vodja senatne manjšine Mitch McConnell govor označil za grotesknega in hinavskega, predsednik predstavniškega doma Mike Johnson pa je menil, da gre za neprimeren nastop.

Čeprav so se ameriški politični voditelji, vključno s predsednikom, doslej v pretežni meri vzdržali kritik na račun izraelskega ravnanja v Gazi in ZDA ostajajo najtesnejša zaveznica države, v Bidnovi administraciji in stranki narašča zaskrbljenost zaradi dejanj Izraela. Tudi Biden je bil v zadnjih tednih večkrat kritičen in je odziv Izraela označil za pretiranega.

s3CqVOuJ5I4

UZdT3kYp21s

L8MLNSQjKFw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.