STA

 |  Svet

Biden objavil svojo davčno napoved

Ameriški predsednik Joe Biden in prva dama Jill Biden sta lani zaslužila bruto 619.976 dolarjev, od česar sta plačala 146.629 dolarjev zveznega davka davka po stopnji 23,7 odstotka, piše v njuni davčni napovedi, ki jo je objavila Bela hiša

Ameriški predsednik Joe Biden

Ameriški predsednik Joe Biden
© Jay Godwin | LBJ Library / Flickr

Ameriški predsednik Joe Biden in prva dama Jill Biden sta lani zaslužila bruto 619.976 dolarjev, od česar sta plačala 146.629 dolarjev zveznega davka davka po stopnji 23,7 odstotka, piše v njuni davčni napovedi, ki jo je v ponedeljek objavila Bela hiša.

Poročilo Bele hiše dodaja, da je predsedniški par lani v dobrodelne namene 17 različnim organizacijam nakazal 20.477 dolarjev. Med drugim sta sredstva namenila fundaciji, poimenovani po pokojnem Bidnovem sinu, domači katoliški župniji in policijski bratovščini.

V zvezni državi Delaware sta Joe in Jill Biden plačala 30.908 dolarjev davka, prva dama pa je morala plačati še 3549 dolarjev davka v Virginiji, kjer je zaslužila 86.000 dolarjev kot predavateljica.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris in njen soprog Douglas Emhoff sta lani zaslužila 450.299 dolarjev in od tega plačala 88.570 dolarjev zveznega davka po stopnji 19,7 odstotka. Kaliforniji, od koder prihajata, sta morala plačati 15.167 dolarjev, v dobrodelne namene pa sta nakazala 23.026 dolarjev, je še sporočila Bela hiša.

Sporočilo Bele hiše posebej poudarja, da sta predsednik in prva dama obnovila tradicijo objavljanja davčnih napovedi, Joe Biden pa je z Američani doslej delil davčne napovedi za skupaj 26 let.

"Predsednik Biden verjame, da bi morali biti vsi stanovalci Bele hiše odkriti in pošteni z Američani, tradicija letnih objav davčnih napovedi pa bi se morala nadaljevati brez prekinitve," navaja sporočilo.

Gre za posredno kritiko bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je tradicijo prekinil in še naprej skriva svoje davčne napovedi tudi v času, ko se poteguje za ponovno izvolitev na predsedniški položaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.