STA

 |  Svet

Kaj počne Musk na Kitajskem?

Kitajska je največji trg za električne avtomobile

Izvršni direktor družbe Tesla Elon Musk je po poročanju tujih tiskovnih agencij nenapovedano prispel na obisk na Kitajsko, kar je njegov že drugi obisk v zadnjem letu dni. Kitajska je sicer največji trg za električne avtomobile. Po navedbah kitajskih državnih medijev je Musk prispel na povabilo kitajskega sveta za spodbujanje mednarodne trgovine.

Govorili naj bi o prihodnjem sodelovanju, med drugim se bo Musk sestal s predsednikom sveta za spodbujanje mednarodne trgovine Ren Hongbinom, je še napovedala kitajska državna televizija.

Muska je danes sprejel tudi kitajski premier Li Qiang, ki mu je zagotovil, da bo Kitajska vedno odprta za tuja podjetja ter jim pomagala. "Kitajska je velik trg in bo vedno odprta za podjetja s tujim kapitalom," je dejal po poročanju kitajskih medijev. Napovedal je vzpostavitev boljšega poslovnega okolja, "da bodo podjetja z vsega sveta lahko mirna, ko gre za vlaganja na Kitajskem".

"Kitajska je velik trg in bo vedno odprta za podjetja s tujim kapitalom."

Elon Musk,
izvršni direktor družbe Tesla

Musk pa je na omrežju X sporočil, da mu je bilo v čast srečanje z Lijem, s katerim se poznata že vrsto let.

V družbi Tesla medtem ne razkrivajo podrobnosti o obisku, ki sicer sovpada s pekinškim avtomobilskim salonom. Ali ga bo Musk obiskal, ni znano.

Musk je bil nazadnje na Kitajskem junija lani. Ta država je za Teslo drugi najpomembnejši trg na svetu, v Šanghaju pa ima svojo največjo tovarno. Družba se sicer v zadnjem času sooča s težavami, tudi zaradi nizkih cen električnih vozil na Kitajskem. Po poročanju medijev načrtuje Musk za desetino zmanjšati število zaposlenih v svojih obratih po svetu.

Musk je sicer pred tednom dni odpovedal načrtovano srečanje z indijskim premierjem Narendro Modijem, razlog pa naj bi bile težave z uskladitvijo terminov.

Rv-H6xXiozU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.