Peter Petrovčič

 |  Mladina 37  |  Politika

Predvolilne nove plače

Uvajanje novih plač v javnem sektorju predvolilna tema?

Ob podpisu kolektivne pogodbe ...

Ob podpisu kolektivne pogodbe ...
© Borut Krajnc

Pretekli teden so prve plače po reformi javnega plačnega sistema dobili v zdravstvu. Na RTV, ki po novem tudi spada v javni sektor, pa so kljub temu, da naj bi reforma prinesla višje plače in zadovoljstvo, sindikati zaznali okoli 150 napačno razvrščenih novinark in novinarjev.
Obilo zadovoljstva so vsi vpleteni pričakovali predvsem v zdravstveni negi, tej naj bi se močno popravil prej podcenjeni status. Pa se je prav tam najbolj zalomilo, saj so medicinske sestre s srednjo izobrazbo takoj zagrozile s stavko, ki bi povsem ohromila zdravstveni sistem. Novi sistem namreč povečuje razliko v plači med medicinsko sestro z diplomo in medicinsko sestro s srednješolsko izobrazbo: lahko pride tudi do 10 plačnih razredov razlike. Zaradi pomanjkanja prvih pa njihovo delo opravlja veliko število drugih. Tako je recimo na intenzivni negi, kjer so sestre s srednješolsko izobrazbo za enako delo plačane tudi 500 evrov manj in postavljene tudi do 12 plačnih razredov nižje kot tiste z diplomo.
Sicer je nove plače dobilo 30.000 zaposlenih v zdravstvu, praksa pa je takoj sesula predvidevanja o masi, ki bo potrebna za povišanje plač. Minister za javno upravo Gregor Virant je še do nedavna obljubljal, da bo za povišanje plač, ki so ga naknadno izsilili tudi zdravniki, dovolj okoli 160 milijonov evrov. Že prva izplačila v praksi pa so pokazala, da bo za plače potrebno skoraj enkrat več dodatnega denarja, okoli 300 milijonov evrov. Direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin je takoj napovedal racionalizacijo, ki bo v praksi za bolnike pomenila manj napotitev k specialistom in manj zdravil. Poleg tega so nekatere bolnišnice sporočile, da jih bo povišanje pripeljalo v še večje likvidnostne težave. Posledično to pomeni, da bo potrebno še nekaj dodatnega davkoplačevalskega denarja za pokrivanje izgub. Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič se je odzvala, da pravih razlogov za skrb ni, da zdravstvu ne grozi katastrofa, in predpostavila, da gre za predvolilno nagajanje, saj bo o plačah po njenem »po volitvah precej manj jamranja«. Da je nemalo zaposlenih, kljub nasprotni obljubi, dobilo celo nižje plače kot prej, so opozorili tudi iz Sindikata vzgoje in izobraževanja.
Na novi sistem pa so že pred tem prešli na RTV, kjer novinarji in novinarke po novem veljajo za javne uslužbence. Pred dnevi pa je postalo jasno, da je reforma tudi na RTV prinesla precej nezadovoljstva. V osmih dneh po izdaji plač po novem so namreč v Konfederaciji novinarskih sindikatov zaznali okoli 150 napačno razvrščenih novinarjev v nove plačne razrede. Številni novinarji so bili namreč razporejeni na nižja delovna mesta, kot bi morali biti glede na naloge in dela, ki jih dejansko opravljajo. Za takšno stanje naj bi bila po njihovem kriva »pomanjkljiva organizacija nižjega in srednjega vodstva«. Po nekaterih informacijah pa naj bi do določenih »nepravilnih« razvrstitev prišlo tudi zato, ker naj bi aktualno provladno vodstvo RTV plačno reformo izkoristilo za nagrajevanje ubogljivih ali kaznovanje neubogljivih novinarjev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.