Marjan Horvat

 |  Mladina 37

”Globaliziran” parlament po meri NSi

Bajukovi za zamejskega in izseljenskega poslanca

Navodila za glasovanje

Navodila za glasovanje

Bajukova NSi se je odločila, da bo zbrala 30.000 podpisov državljank in državljanov, ki naj bi podprli spremembo ustave, na podlagi katere bi se število poslancev s sedanjih 90 povečalo na 92, v poslanske klopi pa bi sedla še poslanca, ki bi ju izvolili enega zamejci in drugega skupnosti Slovencev po svetu. Po besedah Antona Kokalja, poslanca NSi, je pobuda prišla v primernem trenutku, saj bo mogoče v povolilnem času »brez ideoloških primesi« odločati o ustavnih spremembah.
Če bi NSi sprememba ustave uspela, bi bila Slovenija tretja država v Evropi, kjer bi poslanca volili tudi državljani, ki imajo stalno prebivališče na tujem, torej zamejci in izseljenci. Po Kokaljevih besedah so v NSi dobili navdih za spremembo ustave v Italiji in na Hrvaškem. V Italiji volivci iz tujine, teh je okoli tri milijone, izberejo 12 poslancev in šest senatorjev, volijo pa jih v štirih geografskih enotah, in sicer na območju Evrope, Južne Amerike, Severne in Srednje Amerike in enega v preostalem svetu. Na Hrvaškem imajo volivci v tujini posebno volilno enoto, v kateri volijo hrvaški državljani na tujem. Doslej so zmeraj podprli le desno usmerjene stranke, predvsem Hrvaško demokratsko skupnost (HDZ).
Zanimivi so nekateri argumenti za spremembo ustave. Po Kokalju bi nova poslanca iz narodnih skupnosti v tujini pomenila »uravnoteženo zastopstvo v primerjavi s poslancema italijanske in madžarske skupnosti«, hkrati pa se njegovi stranki zdi korektno dati takšno pravico tudi »tistim Slovencem, ki se jim zdi vredno imeti državljanstvo in ki živijo zunaj meja matične domovine«. Ob kopici pomislekov glede pobude NSi njeni avtorji pozabljajo, da madžarska in italijanska skupnost živita v Sloveniji in njuni pripadniki v tej državi plačujejo davke, kar ni zanemarljivo dejstvo niti v politiki. Volivci na tujem, če so slovenski državljani, pa tako in tako že imajo možnost sodelovati na državnozborskih volitvah, saj jim drugače Kokaljeva stranka na njihove naslove ne bi pošiljala svoje »volilne ponudbe«. Sicer pa je tudi večja, sestrska SDS za volivce na tujem pripravila poseben bilten, v katerem predstavlja svoj program in navodila za glasovanje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.