Urša Marn

 |  Mladina 37

Provokacija ali politikova paranoja?

Drobnič za incident z mikrofonom brez dokazov obtožuje kabinet predsednika vlade

Poslanec in nekdanji minister Janez Drobnič

Poslanec in nekdanji minister Janez Drobnič
© Miha Fras

Nekdanji minister za delo Janez Drobnič je pred dnevi ostro protestiral, ker je RTV Slovenija v predvolilnem soočenju parlamentarnih strank objavila posnetek tega, kako je novinarki Katji Šeruga grobo odrinil mikrofon, potem ko ga je ta vprašala, ali pričakuje, da ga bo predsednik vlade odstavil z ministrskega položaja. Po Drobničevem mnenju se posnetek zlorablja, kar je nepošteno, saj naj bi šlo za provokacijo, zasnovano na sestanku v kabinetu predsednika vlade skupaj z dvema novinarkama javne televizije. »Njuna obveznost je bila, da brezkompromisno, vsiljivo in neprestano provocirata ministra in v ta namen lahko uporabljata vsakršna sredstva.« Po Drobničevem mnenju takšno ravnanje uslužbencev in novinarjev javne televizije ni samo neetično, ampak tudi protizakonito, zato je v protestni izjavi, ki jo je naslovil na RTV Slovenija, zahteval, naj »prenehajo zavajati javnost, preiščejo dejanja novinarjev lastne hiše, ki so ravnali neetično in nezakonito,« ter nehajo predvajati posnetke, s katerimi zavajajo javnost.
Seveda nas je zanimalo, kakšni so dokazi, na podlagi katerih Drobnič trdi, da je šlo za vnaprej dogovorjeno provokacijo. A smo ostali praznih rok. Edini dokaz, ki ga Drobnič ima, je dopis, ki naj bi mu ga bila posredovala ena od uslužbenk generalnega sekretariata vlade. V njem piše, da naj bi bil 24. februarja 2006 v kabinetu predsednika vlade potekal sestanek, na katerem naj bi se bilo več vladnih uslužbencev skupaj z dvema osebama z RTV Slovenija dogovorilo o pripravi provokacije zoper Drobniča. Tako naj bi bilo dogovorjeno, da »novinarka RTV Slovenija ministru Drobniču postavi provokativno vprašanje, ali pričakuje, da bo odstavljen, da bi tako pripravili javnost na morebitno odstavitev ministra, če predsednik presodi, da je to v določenih okoliščinah treba speljati«. Drobnič kopije dopisa ni želel izročiti, prav tako ni želel razkriti imena uslužbenke, ki naj bi mu bila dopis poslala. V kabinetu predsednika vlade Drobničeve obtožbe kategorično zavračajo: »Takšnega sestanka ni bilo ne takrat, ne prej in niti kasneje. Niti ne v takšni zasedbi, ki jo omenjate, niti v kakšni drugi zasedbi. V kabinetu predsednika vlade nismo nikoli govorili ali se dogovarjali o tem, kar nam neupravičeno očita nekdanji minister.«
Nad Drobničevimi obtožbami je zgrožena tudi nekdanja novinarka RTV Slovenija, zdaj novinarka POP TV Katja Šeruga. Na Drobničevo podtikanje o skrivnostnem sestanku odgovarja: »Še nikoli v življenju nisem bila na sestanku v kabinetu predsednika vlade, ne pri Drnovšku, ne pri Ropu in ne pri Janši. Če sem bila v vladnih prostorih, sem bila tam po službeni dolžnosti, na tiskovnih konferencah ali ko sem potrebovala uradno izjavo predstavnikov vlade
Ker Drobnič v prid tezi, da je šlo pri incidentu z mikrofonom za vnaprej dogovorjeno provokacijo, ni ponudil nobenega resnega dokaza, si je njegov napad na medijsko hišo in kabinet predsednika vlade mogoče razlagati le kot obupan poskus povrnitve izgubljenega ugleda.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.