Peter Petrovčič

 |  Mladina 40  |  Politika

Višje tarife za velike družine

V Elektru Ljubljana so se odločili za progresivno podražitev električne energije - bodo v prihodnjih dneh to storila še druga elektropodjetja?

/media/www/slike.old/mladina/il_elektrika.jpg

© Tomaž Lavrič

Pred dnevi je Elektro Ljubljana svojim odjemalcem poslal brošuro, v kateri jih obvešča kako, kdaj in za koliko bo jeseni podražil elektriko. Obvestilo je sprožilo precej ogorčenja, vendar ne le zaradi zvišanja cene električne energije, ki se je napovedovala že dalj časa, pač pa predvsem zaradi načina podražitve. Po novem tarifa namreč ne bo več enaka za vsa gospodinjstva, ampak bo vsako dobilo svojo.
Da bi bila cena elektrike od hiše do hiše različna? Elektro si je izbral točno tak način obračunavanja električne energije. Odjemalci, ki bodo porabili več, ne bodo plačevali le toliko več, kolikor bodo porabili, pač pa tudi po višji tarifi. Novi sistem bo veljal za vse odjemalce Elektra Ljubljana, torej za več kot 281 tisoč gospodinjstev, kar je približno tretjina vseh slovenskih gospodinjstev. Vsi ti odjemalci bodo plačevali po različnih tarifah, saj novi način prinaša progresivno obračunavanje s petimi razredi. Za obračun bo pomemben »faktor učinkovite rabe energije«, s katerim se bo množila osnovna cena električne energije in bo pokazal tudi začetno podražitev električne energije. Omenjeni faktor, ki se bo izračunal vsak mesec posebej, bo za vsako odjemno mesto specifičen, saj bo le prvih šest kilovatnih ur električne energije zaračunanih po ceni iz cenika, drugih šest že po 10 odstotkov višji ceni, tretjih po 30 odstotkov višji ceni, četrtih po 50 odstotkov višji ceni, vsa poraba, ki bo večja od 24 kilovatnih ur, pa po 100 odstotkov višji ceni kot do sedaj. Faktor učinkovite rabe se bo torej izračunal tako, da se bo od, recimo, 17 kilovatnih ur povprečne dnevne porabe prvih šest ur množilo z ena, drugih šest z 1,1, preostalih pet z 1,3, potem se bodo zmnožki sešteli in vsota delila s kilovatnimi urami, torej s 17.
V Elektru Ljubljana pojasnjujejo, da je novi način obračunavanja »v trenutnih okoliščinah optimalen«, z njim pa želijo »spodbujati tudi učinkovito rabo energije in upočasniti visoko letno rast porabe«. Trditev, s katero se je težko strinjati. Iz Elektra Slovenija so namreč ravno pred dnevi sporočili, da »je mogoče iz dosedanjih podatkov o porabi električne energije že sklepati, da bo letošnja poraba manjša od primerljive lanske, saj je dejanski odjem v prvih osmih letošnjih mesecih za lanskimi rezultati zaostal že za 4,5 odstotka in je bil tudi za 2,5 odstotka pod bilančnimi napovedmi«.
Argumenti, s katerimi Elektro Ljubljana utemeljuje progresivno podražitev, pa ne zdržijo niti, če teorijo prenesemo v prakso. Zamislimo si dve družini v sosednjih stanovanjskih enotah. V prvi živita dva družinska člana s povprečno dnevno porabo 15 kilovatnih ur, ki sta doslej na mesec za elektriko plačevala 50 evrov, v drugi pa petčlanska družina s porabo 30 kilovatnih ur, ki je zaradi logično večje porabe na mesec plačevala 80 evrov. Če bi se elektrika podražila za vse enako, recimo za 10 odstotkov, bi prva družina za enako povprečno porabo po novem plačevala 55 evrov na mesec, druga pa 88 evrov. Ker pa so se pri Elektru Ljubljana odločili dodatno obremeniti večje porabnike, bodo prvi zdaj plačevali 55 evrov, drugi pa skoraj 108 evrov. Za manjšo, dvočlansko družino se bo po novem elektrika podražila za 10 odstotkov, za večjo, petčlansko, pa kar za 34 odstotkov. Da večja gospodinjstva plačujejo elektriko po višji ceni, že tako ni smiselno, še posebej, ker so dokazano energetsko varčnejša od manjših.
Iz Elektra Ljubljana odgovarjajo, da imajo večje družine ali celo večstanovanjske hiše »tudi več virov prihodkov« ter da imajo »takšne skupnosti možnost delitve obstoječih priključkov in s tem plačevanja samo za svojo porabo«. Večstanovanjske hiše so na slabšem torej zgolj zato, ker imajo samo en skupen števec. Si predstavljate razliko v ceni električne energije za dve večstanovanjski hiši z desetimi stanovanji, ki se razlikujeta zgolj v tem, da ima ena več števcev, druga pa zgolj enega? Poleg tega je treba povedati, da se stroški delitve odjemnega mesta gibljejo od najmanj 24,79 pa vse do 275,92 evra, pa v to ceno niti niso všteti stroški predelave odjemnega mesta, stroški ločitve električne instalacije in tudi ne morebitno doplačilo priključne moči. Poleg tega si odjemalci tam, kjer v enem stanovanju živi več ljudi, sploh ne morejo omisliti delitve priključka, s katero bi si znižali ceno elektrike, to priznavajo tudi v Elektru: »Tehnično gledano je delitev priključka v stanovanju, pa čeprav v njem živi velika družina, absurdna
Gre za nelogičen sistem obračunavanja cene električne energije, ki nekatere odjemalce postavlja v slabši položaj od drugih v neposrednem nasprotju s siceršnjo željo države in energetsko maksimo, naj se čim bolje izkoristijo že zgrajeni stanovanjski objekti. Da je torej čim manj stanovanj ali nadstropij v večstanovanjskih hišah praznih. Poleg tega gre za zapleten način izračunavanja cene električne energije, saj odjemalci sproti ne bodo mogli spremljati stroškov porabe in do prejetja računa ne bodo vedeli, kolikšen bo znesek na položnici. Tudi potem bodo bolj ali manj morali verjeti dobavitelju na besedo, to pa so idealne razmere za nepravilnosti in nenapovedane minimalne, a postopne podražitve.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.