|  Mladina 12

Prostovoljstvo odneslo olajšavo?

Se bodo mladi zaradi veljavne davčne zakonodaje začeli izogibati prostovoljstvu?

Bo prostovoljstva v prihodnje vse manj?

Bo prostovoljstva v prihodnje vse manj?
© Arhiv Mladine

Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) prav zdaj pošilja sklepe o obnovi dohodninskega postopka za leto 2007 zavezancem, pri katerih je v zbrani dokumentaciji ugotovila neskladja. Zanimivo je, da so sklepe o obnovi dohodninskega postopka prejeli tudi številni starši, ki so skušali davčno olajšavo uveljaviti za polnoletne otroke, ki so leta 2007 dobili manjšo nagrado za prostovoljno delo.
Durs za starše postopka ni obnovil zato, ker so želeli uveljaviti olajšavo za vzdrževanega družinskega člana pri polnoletnih otrocih; če se ti šolajo ali so brezposelni, lahko zanje nedvomno uveljavljajo olajšavo. Zapletlo se je torej zaradi prostovoljnega dela, ki so ga opravljali otroci in za katerega so se jim nevladne organizacije zahvalile z manjšo denarno nagrado. Po veljavni zakonodaji, ki je bila prvič uporabljena za leto 2007, se takšne nagrade opredelijo kot dohodek iz zaposlitve in so torej obdavčljive. Staršem teh otrok zdaj grozi obnova postopka in s tem izguba olajšave v višini 2800 evrov.
Pri Dursu pravijo, da so informativne izračune dohodnine za leto 2007 pripravili na podlagi podatkov, ki so jim jih poslale nevladne organizacije ali njihovi računovodski servisi. Ti so nagrade za prostovoljce sami označili za »dohodek iz drugega pogodbenega razmerja«. Ker so takšni dohodki v veljavni zakonodaji opredeljeni kot dohodek iz zaposlitve, pa starši za otroka res »ne morejo uveljavljati olajšave za vzdrževanega družinskega člana«.
Vse kaže, da bo mogoče zaplet urediti le s spremembo zakonodaje. Ministrstvo za finance je že napovedalo, da bo problematiko proučilo, in če bo ugotovilo, da je treba, bo v novelo zakona o dohodnini, ki bo pripravljena do julija, vključilo tudi popravke s tega področja. Kako bo ministrstvo ukrepalo, če sploh bo, ni jasno. Glede na izkušnje iz preteklosti bi lahko upoštevalo tudi primer polnoletnih otrok, ki prejemajo pokojnino po pokojnih starših. Njihovi živeči starši oziroma skrbniki tudi zanje nekaj časa niso mogli uveljavljati olajšave za vzdrževanega družinskega člana, pozneje pa so krivično določilo odpravili.
Zaplet bi lahko rešil tudi celovit zakon o prostovoljstvu, za katerega se zavzemajo Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), Slovenska filantropija, Slovenska Karitas, Združenje SEZAM, Zavod Voluntariat, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, Svet nevladnih podpornih organizacij in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Te nevladne organizacije ostro obsojajo veljavne davčne predpise, saj prostovoljci niso v odvisnem pogodbenem razmerju, hkrati pa so nagrade za njihov trud (in ne za delo) res nizke. Nevladniki še opozarjajo, da bi lahko vztrajanje pri sedanji davčni praksi zmanjšalo zanimanje mladih za prostovoljno delo, čeprav je to »pri sedanji gospodarski krizi in recesiji« še toliko pomembnejše »za ohranjanje socialne kohezije in kakovosti življenja posameznikov«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.