Karneval Nestpnosti

Shod proti džamiji in shod za svobodo na isti dan!

Podpis dogovora o prodaji zemljišča za džamijo med županom in muftijem

Podpis dogovora o prodaji zemljišča za džamijo med županom in muftijem
© Miha Fras

Prav nobena skrivnost ni, da je zadnje čase v Sloveniji nestrpnosti tudi med mladimi vse več. Znane so javnomnenjske raziskave, ki pričajo, da neki, sicer majhen odstotek prebivalstva ne bi imel homoseksualca ali priseljenca za soseda, a počasi se začenja odkrito izražanje sovražnih prepričanj širiti na javne prostore. Pohodi radikalcev, ki domoljubje zamenjujejo s sovražnostjo do drugačnih, so bili do nedavnega omejeni na posamične, pretežno občasne in trivialne dogodke, kot je bil tisti jalov poskus odstranitve cvetličnih korit z Jorasove »evropske poti«. Toda kot kaže, bomo ta mesec dobili prvo večjo ulično manifestacijo nestrpnosti, in sicer v Ljubljani, 27. aprila.
Shod bo usmerjen proti gradnji džamije. Izbrani datum, torej dan OF, ni naključje. Kot navajajo organizatorji shoda, društvo Hervardi, se Slovenija ta čas spoprijema z grožnjo nove okupacije, tokrat muslimanske. Na ulicah prestolnice naj bi se hervardom pridružili še drugi 'domoljubi', grupacija Tu je Slovenija, nacifašistična skupina Blood & Honor (nastopa pod imenom Slovenski radikali) in podobni ...
Proti njihovemu shodu so se v Fronto za svobodo povezale številne civilnodružbene organizacije in iniciative, denimo Dostje!, Avtonomna tribuna, Antifašistična akcija, Anarhistična pobuda, AKC Metelkova, LL-Škuc, Politični laboratorij, Iniciativa nevidnih delavcev sveta, Socialni center Rog, AKD Izbruh, Polituss ter Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in pa, zanimivo, vsi trije podmladki levih parlamentarnih strank, Mlada liberalna demokracija, Zares aktivni in Mladi forum SD. V Evropi so sicer znane takšne združitve različnih, včasih tudi nasprotujočih si levih sil v skupno koalicijo za boj proti fašizmu in drugim oblikam socialne nestrpnosti.
V sporočilu za javnost so člani Fronte za svobodo med drugim zapisali: »Iskanje novih okupatorjev med prebivalci Republike Slovenije in našimi sosedi je nesprejemljivo! Tovrstnim interpretacijam, pa tudi vsem drugim praksam izključevanja se je treba nemudoma aktivno upreti! Javno, odločno in brezkompromisno! Ne smemo pustiti, da nam osnovno človeško dostojanstvo poteptajo v domoljube preoblečeni fašisti, ki si želijo zavzeti ulico za ulico, trg za trgom, mesto za mestom. Ker naših mest ne damo, se 27. aprila skupaj podajmo na ulice in izrinimo nove fašistične težnje z obličja zemlje! Za vedno!« Oglasil se je tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki bo zaradi letaka z vsebino, izrazito sovražno do muslimanov, vložil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca »zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti«.
Težko je napovedati, kaj se bo 27. aprila resnično zgodilo na ulicah Ljubljane, upati pa je, da bo glas strpnosti glasnejši od tistega, ki širi sovraštvo.
Medtem je prišlo že do prvega nasilnega obračuna in sicer v sredo, ko se je okoli 15 neonacistov pojavilo na okrogli mizi »Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji« v prostorih Filozofske fakultete. Po navajanju prisotnih so se znesli nad nekaterimi študenti in enemu tudi razbili fotoaparat.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.