Urša Marn

 |  Mladina 16

Kakšna bo nova podoba državne uprave?

Oblikovalska stroka navija za natečaj

Vlada si bo vzela čas za premislek o novi celostni grafični podobi državne uprave, torej o tem, kako bodo videti vizitke, kuverte in dopisi ministrstev in vladnih služb. Delovna skupina, v katero je vlada imenovala nekatere najboljše slovenske oblikovalce, predlaga dve možnosti: nov vabljeni natečaj, ki bi bil razpisan v šestih do devetih mesecih, ali pa poenotenje treh različnih podob, ki jih zdaj uporabljajo organi državne uprave. Do obeh predlogov se morajo do konca maja opredeliti vladni urad za komuniciranje ter ministrstvi za kulturo in javno upravo, nato bo na potezi vlada. Neuradno smo izvedeli, da stroka navija za nov natečaj, in čeprav bi bila odločitev zanj brez dvoma pametna, saj bi samo tako lahko prišli do dobre rešitve, je glede na slabo stanje javnih financ za vlado ta precej tvegan in zato manj verjeten.
Druga možnost je začasno poenotenje kaosa, ki smo mu priča danes. Nekatera ministrstva še vedno uporabljajo staro podobo z grbom, ki je bila v veljavi do prihoda Janševe ekipe, druga so uvedla žarnice, cekine in kar je še kičaste navlake, ki jo je predlagala agencija Pan. Spomnimo se, da je leta 2007 ministrstvo za javno upravo pod vodstvom tedanjega ministra Gregorja Viranta k oddaji ponudbe za novo celostno podobo državne uprave povabilo tri agencije, komisija pa je kot najboljšo izbrala rešitev agencije Pan z utemeljitvijo, da je »najcenejša, sveža, enostavna in simpatična«. Janševa vlada si je oddahnila, ker je prihranila denar, strokovnjaki za oblikovanje pa so bili nad izbrano rešitvijo zgroženi.
Neuradno smo sicer izvedeli, da gre celostna podoba, ki jo je za 24.000 evrov pripravila agencija Pan, za vekomaj v predal. Ali bomo res doživeli nov natečaj, pa bo znano junija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.