”Priče smo veliki solidarnosti med ljudmi”

Požar, slaba namestitev, počasno sprejemanje pravilnika in solidarnost

Samski dom, dan kasneje

Samski dom, dan kasneje
© Borut Peterlin

V ponedeljek je okrog 12.30 popolnoma zgorel samski dom na naslovu Cesta na Poljane 1 v Ljubljani. Ko je zagorelo (policija je vzroke požara ob zaključku redakcije še preiskovala), so bili v samskem domu samo trije ljudje in uspelo se jim je rešiti pred ognjem. Dejansko pa je v tem domu, ki ni bil nič drugega kot malo večja stanovanjska hiša, prebivalo 115 Vegradovih delavcev. Kakšen bi bil razplet zgodbe, če bi v hiši zagorelo ponoči, ko bi vsi ti delavci spali?
Ob dogodku se ponovno znajdemo pred širšo problematiko tujih, migrantskih delavcev v Sloveniji. Pogosto so prisiljeni živeti v neznosnih bivanjskih in življenjskih razmerah, kar v poročilih ugotavljajo tudi pristojne državne inšpekcijske službe. Ponekod so delavci dobesedno natrpani po blokih in stanovanjskih hišah širom po Sloveniji. Tako se je po požaru v samskem domu pojavilo vprašanje, kam nastaniti 115 »brezdomnih« delavcev. Za silo so jih nastanili po samskih domovih za Bežigradom, v Štorah, na Trojanah in zdaj, kot nam je uspelo izvedeti, nekateri med njimi menda spijo celo na hodnikih.
A to ni edino vprašanje. Ministrstvo za delo še vedno ni dokončno uredilo zakonodaje, ki naj bi določala bivanjske razmere tujih delavcev pri nas. Iz ministrstva so sporočili, da je minister Ivan Svetlik »imenoval medresorsko delovno skupino za ureditev področja nastanitve tujcev. Delovno skupino sestavljajo predstavniki ministrstva za okolje, ministrstva za zdravje, ministrstva za notranje zadeve ter ministrstva za delo.« Skupina se je do zdaj sestala trikrat, nazadnje tudi s sindikati, in obravnavala predloge minimalnih bivalnih in higienskih standardov. Vendar pa bo, kot pravijo, »potrebno še nadaljnje delo glede predpisa, ki bo to področje urejal«.
A zgodilo se je tudi nekaj dobrega. Po požaru je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije nemudoma sprožila dobrodelno akcijo za prizadete delavce. Po navedbah Gorana Lukiča je odziv javnosti »veliko boljši od pričakovanega, priče smo veliki solidarnosti med ljudmi. Na naslov samskega doma na Podmilščakovi 51, kjer zbiramo stvari, nam ljudje prinašajo obleke, torbe, jedilni pribor, hrano, higienske potrebščine, vse, kar lahko. Akcijo bomo nadaljevali do 10. maja.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.