Proti nestrpnosti z raznovrstnostjo

Shod proti shodu in za še kaj več

Smrt fašizmu - za svobodo sveta

Smrt fašizmu - za svobodo sveta
© Borut Peterlin

Predstavniki Fronte za svobodo sveta so v torek na tiskovni konferenci še zadnjič pred izvedbo manifestacije proti fašizmu in nestrpnosti, ki bo potekala na dan upora proti okupatorju, 27. aprila, v Ljubljani, ponovili najbistvenejše razloge za shod in pojasnili, kako bo ta potekal. Kot navajajo v izjavi za javnost, smo »podobno kot drugod po Evropi v zadnjem času tudi v Sloveniji priča razraščanju izključujočih praks, ki se v luči gospodarske krize še bolj krepijo. Posledično v družbi postaja čedalje več ljudi nezaželenih in odvečnih, bodisi na trgu dela bodisi drugače. Danes vzpon fašistoidnih praks ponovno kliče k odporu ...« Seveda ni naključje, da bo manifestacija potekala na isti dan kot že prej napovedani shod proti džamiji, ki ga nameravajo izpeljati razna »domoljubna društva«, znana po tem, da pod slovensko zastavo propagirajo različne oblike nestrpnosti do 'drugačnih', tokrat do muslimanov.
Odziv civilne družbe proti odkritemu izražanju sovraštva kot takšnega je izjemen; do torka se je v Fronto za svobodo sveta povezalo že 54 skupin in organizacij, med njimi AKC Metelkova, Avtonomna Tribuna, Delavsko-punkerska univerza, Dostje!, Iniciativa nevidnih delavcev sveta, Liberalna akademija, radia MARŠ in Študent, ŠOU v Ljubljani, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), vsi trije podmladki levih koalicijskih strank, Združenje borcev NOB ... Kljub temu, da gre pri vsem skupaj za konkretno nasprotovanje sovraštvu, predstavniki Fronte poudarjajo, da »v ponedeljek ne želimo zgolj protestirati proti vzponu fašizma, temveč želimo opozoriti na vse vrste družbene izključenosti ter odpreti razpravo o tem, v kakšnem svetu hočemo živeti. Ob vsem, kar se dogaja okoli nas, se moramo tu in zdaj odločno zavzeti za osnovno človekovo dostojanstvo ter pravice vseh ljudi.«
Pri ZSSS so denimo v izjavi za javnost med drugim poudarili, da so se Fronti za svobodo sveta pridružili, »da v raznolikosti idej in želja pokažemo, da je rešitev iz globalne krize v skupni poti. Poti, ki temelji na glasu vseh, ki jih je ta kriza najbolj prizadela (zaposlenih, revnih, brezposelnih, etničnih in drugih manjšin ...), in ne le na glasu tistih, ki so krizo za debelimi zidovi kapitala povzročili in sedaj poskušajo breme krize prevaliti na celotno družbo. Čas gospodarske in socialne krize nam pokaže, kako ogrožene so ranljive skupine prebivalstva. In prav te družbene skupine, ki so stalno na robu izključenosti, so v času krize še bolj pod udarom populistične demagogije ...«
Manifestacija se bo začela ob 12.00 na Trgu OF (nasproti glavne železniške postaje) z nagovorom borcev NOB. Na vprašanje, ali pričakujejo kakršnekoli incidente, predstavniki Fronte odgovarjajo s preprostim ne, po neuradnih podatkih, do katerih smo prišli prek drugih virov, pa naj bi tudi 'domoljubi' resno razmišljali o tem, da se je treba nasilnim izgredom izogniti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.