Trojni funkcionarji

Odločilne glasove za uzakonitev poslansko-županske nezdružljivosti naj bi prispeval županski lobi

Poslanec Franc Pukšič, eden od najbolj gorečih nasprotnikov nastajajoče novele

Poslanec Franc Pukšič, eden od najbolj gorečih nasprotnikov nastajajoče novele
© Marko Pigac

Zakon o integriteti v javnem sektorju gre v vladno proceduro še ta mesec. Poleg nekaterih drugih novosti bo prinesel tudi nezdružljivost poslanske funkcije z župansko in podžupansko.
Pravnih dvomov glede tega vprašanja že dolgo ni več. Dr. Saša Zagorc, ki je pred kratkim spisal prvo doktorsko disertacijo o vprašanju nezdružljivosti poslanske funkcije z drugimi, kot temeljno poudarja kršitev načela delitve oblasti, saj župan, ki je poslanec, hkrati opravlja zakonodajno funkcijo na državni ravni in izvršno na lokalni. Celo več: »Poslanec podžupan je celo trojni funkcionar, saj je poslanec, podžupan in član občinskega sveta. Torej sprejema zakonodajo, sprejema občinske predpise, zatem pa jih še izvršuje.« Prav na predstavitvi te doktorske disertacije je profesor ustavnega prava na ljubljanski Pravni fakulteti in nekdanji ustavni sodnik dr. Franc Grad zagotovil, da ustavnopravna stroka nima nobenega dvoma glede tega vprašanja in da bi nezdružljivost morala biti uzakonjena.
Pravnih, strokovnih dvomov torej ni, so pa politični. Doslej nobena vlada in noben sestav državnega zbora nista zbrala dovolj volje, da bi upoštevala stroko. Izgovor je bil pripraven, županski lobi naj bi bil premočan. Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo dr. Branko Lobnikar zagotavlja: »Preden smo šli v javno razpravo, ki se je ravno zaključila, so vse koalicijske stranke pregledale besedilo tega zakona, o nezdružljivosti pa smo opravili tudi temeljito razpravo. Nazadnje so kljub nekaterim zadržkom vse stranke dosegle soglasje, da podprejo zakon skupaj s to določbo. Sicer pa, če Slovenija želi biti sodobna demokratična država, ki izpolnjuje mednarodne zaveze, in če želi uresničevati svojo resolucijo, kjer je zapisana ta nezdružljivost, potem bodo za ta zakon glasovali vsi poslanci.« Zakon naj bi bil sprejet še letos, nezdružljivost pa bo veljala od naslednjih državnozborskih volitev. Župani, ki bodo izvoljeni za poslance, bodo morali odstopiti z županskega položaja ne glede na to, ali župansko funkcijo opravljajo poklicno ali nepoklicno in ne glede na velikost občine: »Tudi za vodenje manjših občin, morda še posebej majhnih občin, je potreben cel človek in to ne more biti zgolj popoldanska ljubiteljska dejavnost
Sankcij za uporne poslance, ki ne bodo želeli odstopiti z županskega položaja, zakon ne bo predvidel. Za to naj ne bi bilo potrebe, saj je na voljo dovolj realnih sankcij. Stranka upornega poslanca ne bi več kandidirala, ker bi škodil njenemu ugledu, če pa že, ga menda volivci ne bi več volili. Vsaj na županski položaj zagotovo ne, četudi se v kakšni majhni občini nikoli ne ve ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.