Vanja Pirc

 |  Mladina 26

RTV privolila v vse zahteve

Nekdanja urednica radijskega programa ARS dosegla poravnavo z RTV Slovenija

Te dni se je končala zgodba v zvezi s sodnim sporom med RTV Slovenija in Vilmo Štritof Čretnik, junija lani odstavljeno odgovorno urednico tretjega radijskega programa ARS na Radiu Slovenija. Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle jo je razrešil, ker naj bi bila neodgovorno ravnala s sredstvi in naj bi bila prekoračila sredstva za tretji radijski program v prvem trimesečju leta 2008. A sama je ves čas trdila, da so dejstva drugačna in da je žrtev šikaniranja. Zoper nacionalno RTV-hišo je vložila tožbo in ta se je zdaj končala z zunajsodno poravnavo.
Na RTV pravijo, da so se s poravnavo strinjali, ker konkretnega primera ni mogoče umestiti v veljavne pravne akte, saj lahko delodajalec po zakonu o delovnih razmerjih vodstvenemu delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi zaradi točno določenih razlogov, denimo zaradi nesposobnosti, krivdnih ali poslovnih razlogov, »nobeden od teh razlogov pa v takšnih primerih ni popolnoma aplikabilen«.
A vprašanje je, ali je bil primer res tako zapleten. Čretnikova je nacionalki v tožbi očitala, da je bila razrešena izključno zaradi osebnega obračunavanja, ki se je menda začelo že leta 2007, ko se razprava o varčevanju pri radijskem programu, zaradi katere je bila potem uradno odstavljena, sploh še ni začela. To je bila na sodišču pripravljena dokazati z elektronsko pošto in s pričami. Ko je prišlo v začetku leta 2008 na dnevni red varčevanje, je predstavila varčevalne ukrepe, a kot sama pravi, jih nihče sploh ni prebral. Namesto tega je bila odstavljena in premeščena v uredništvo radijskega igranega programa na delovno mesto dramaturginje, pri čemer je bila uvrščena kar 17 plačnih razredov niže kot prej. Potem je Vasle z njo brezkompromisno obračunal še v medijih.
Soočenja na sodišču nazadnje ni bilo, saj so se še pred zaslišanjem prič odločili za poravnavo. To pomeni, da nacionalka svoje napake uradno ni priznala. Pomenljivo pa je, da je v zunajsodni poravnavi privolila v vse zahteve tožnice, ki sploh niso bile majhne. RTV ji mora vrniti manjkajoči dohodek za čas, ko je delala kot dramaturginja, plačati mora stroške pravdnega postopka, sama pa ostaja na sedanjem položaju dramaturginje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.