Panika zaradi “hiperšvedskega socialističnega” modela

Številni Američani proti javni zdravstveni oskrbi

Američani so zmedeni, in ko so Američani zmedeni, so praviloma razburjeni. Zadnjih nekaj tednov se širom po ZDA ljudje zbirajo na javnih razpravah v mestnih svetih, kjer se prepirajo, grozijo svojim političnim predstavnikom, kričijo, naj se jim vlada umakne s poti, in se zavoljo tega tudi pretepajo med seboj.
V mestu Tampa na Floridi je 7. avgusta pred mestnim svetom, kjer se je zbralo okrog 1500 ljudi, izbruhnil celo kratek, a veličasten izgred. Vzrok za razdor med ljudstvom je Obamova reforma zdravstvenega sistema, ki temelji na razširitvi zdravstvene oskrbe, kar zadeva kakovost in dostopnost. Zamišljena je tako, da naj bi zdravstvo iztrgala iz tesnega primeža zavarovalniških družb in ga naredila javno dostopnejšega; zajela naj bi 97 odstotkov Američanov. Zdaj jih 47 milijonov (od skupaj 300 milijonov) nima zdravstvenega zavarovanja in si ustreznega zdravljenja večinoma ne morejo privoščiti.
Republikanci so seveda na nogah. Njihov medijski adut Bill O'Reilly iz televizijske hiše Fox News je besnel nad napovedano reformo zdravstvenega sistema: »Ti skrajni levičarji hočejo uničiti Ameriko in iz nje ustvariti socialistični raj, nekakšno hiper Švedsko! To so nevarni ljudje!« Republikanci na svoji spletni strani opozarjajo, da bo vlada prevzela nadzor nad zdravstvom, da bodo državni birokrati ljudem določali zdravnike (nič od tega ni res) in da bo država zaradi vsega skupaj bankrotirala, pri čemer priročno pozabljajo na tisoče milijard dolarjev davkoplačevalskega denarja, ki jih požirata Bushevi vojni v Iraku in Afganistanu. Republikanska edina strategija proti Obamovi reformi je preprosta - da med ljudmi širijo strah pred »socialističnim zdravstvom«.
Voditelj oddaje Real Time televizijske hiše HBO Bill Maher je o sporu dejal: »Zaradi zasebnega zdravstva imamo takšne stvari, kot je tako imenovano 'črtanje ljudi', ko zdravstvene korporacije najemajo uslužbence, da iščejo načine, kako naj vam ob bolezni zavrnejo kritje stroškov, pa čeprav ste leta vlagali v svoje zavarovanje. Če torej konservativci javnemu zdravstvu pravijo 'socialistično', potem bom jaz zasebno zdravstvo označil za 'skupino brezdušnih vampirjev, ki služijo denar na račun človeške bolečine'. In če se že da služiti z zdravstvom in z vojno in z mediji in z zapori, je moje vprašanje: kaj pa je narobe z gasilci? Zakaj oni ne izstavljajo položnic? Verjetno so komunisti. Seveda! To pojasnjuje, zakaj so gasilska vozila rdeče barve!«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.