Deja Crnović

 |  Mladina 42

Sovražni element

Jerovšek obtožuje Jurija, da dela za Italijo

Franco Juri

Franco Juri
© Miha Fras

Franca Jurija, poslanca Zaresa, je zmotil napovedani obisk Indije, kamor bi se radi odpravili Matjaž Zanoškar (DeSUS), Miro Petek (SDS) in Jožef Jerovšek (SDS). Prav slednji pa si je po opozorilu Zaresa privoščil ostro obsodbo Jurija, češ da ta dela v interesu tujih držav. Tako je za televizijski Dnevnik 10. oktobra povedal, da je gonjo proti potovanju v Indijo zavestno sprožil Juri, »ker on vedno dela za interese drugih držav, predvsem Italije in Hrvaške. In tudi tokrat je tako.« Hkrati Jerovšek ostro protestira proti imenovanju Indije za eksotično državo, ker je po njegovem mnenju to žaljivo. Očitno Jerovška bolj kot čustva kolega poslanca skrbijo čustva Indijcev, za katere se boji, da jim bo Jurijevo blatenje prišlo na uho in bodo zato v prihodnosti namesto koprske luke izbrali tržaško.
In kaj na Jerovškove obtožbe poreče milo rečeno ozmerjani poslanec Franco Juri? »Jerovškove obtožbe so v resnici izraz obupa; ko človek na vsebinsko kritiko ne zna odgovoriti vsebinsko, se zateka k absurdnosti, v upanju, da bo preusmeril pozornost od svoje zagate. Tudi jara kača obtoževanj, da naj bi nekateri delali za tuje države, če se z njim ne strinjamo, je zelo hinavsko izpeljana; ali tožniki citirajo tretje vire ali pa obtožbo izrečejo tako, da je to politično mnenje, do katerega ima vsak poslanec pravico.« A o morebitni tožbi Juri ne razmišlja. »Sicer bi tudi v Jerovškovih obtožbah našli elemente za tožbo, saj gre za obrekovanje, a se z njim in njegovo užaljenostjo ne mislim ukvarjati. Ni pa prijetno, da se moja stališča, ki so odkrito naklonjena dobrim sosedskim odnosom, stalno enačijo z delovanjem 'za tuje države'. Zanimivo je, da take obsodbe prihajajo iz tistega političnega tabora, ki ima polna usta obsodb totalitarizmov. Jerovškove obtožbe so eklatantni zametek totalitarne logike, nič mu ne pomagajo evropske resolucije,« je še povedal Juri.
Sicer pa Juri ni bil prvi obtožen delovanja v interesu tujih držav. Takšne obtožbe že dolgo poslušata predstavnik italijanske manjšine v Sloveniji Roberto Batelli in Jurijev brat Aurelio Juri, ki se je na zadnjih volitvah potegoval za Batellijevo mesto.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.