Staš Zgonik

 |  Mladina 43

Prihaja guvernator Arnold!

Sloveniji se obeta še en visok ameriški obisk

Slovenija je v zadnjih dveh letih doživela inflacijo obiskov visokih ameriških predstavnikov. Sezono je med našim predsedovanjem EU odprl takratni ameriški predsednik George Bush, konec lanskega leta se je pri nas ustavil nekdanji podpredsednik in nobelovec Al Gore. Jutri (v soboto) prihaja k nam nekdanji predsednik Bill Clinton. A to še ni vse.
V kabinetu predsednika vlade so potrdili, da so na obisk v Slovenijo nedavno uradno povabili guvernerja ameriške zvezne države Kalifornija, enega in edinega Arnolda Schwarzeneggerja. Guvernator je, kot so prav tako potrdili, povabilo sprejel. Čaka jih le še usklajevanje datumov, najverjetneje pa bo k nam prišel v začetku decembra, pred podnebnim vrhom v Koebenhavnu, ki se ga namerava udeležiti.
Program obiska še ni določen, predvidoma pa bo vključeval
Schwarzeneggerjevo predavanje o spoprijemanju s podnebnimi spremembami. Zamisel za obisk naj bi prišla z ministrstva za okolje, ker je Kalifornija med vodilnimi na tem področju, sploh za ameriške razmere. V sončnih elektrarnah pridobi dvakrat več energije kot vse druge ameriške zvezne države skupaj. Pred štirimi leti, globoko v Bushevih mračnih časih, je Schwarzenegger, ki mu teče že drugi guvernerski mandat, podpisal zakon, ki Kaliforniji nalaga zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za 80 odstotkov do leta 2050, do leta 2020 pa naj bi se delež energije, pridobljene iz obnovljivih virov, povečal na 33 odstotkov, znatno več od 20-odstotnega cilja Evropske unije.
Dokler bo Schwarzenegger predaval o podnebnih spremembah, torej ni težav. Upajmo samo, da se ne bo odločil predavati tudi o javnih financah, saj mu pri tem ne gre najbolje. Kalifornija že več kot leto visi na robu bankrota. Kriza jo je dobesedno pobila na tla. V Los Angelesu se je delež prebivalcev, živečih pod pragom revščine, povečal na 20 odstotkov. Ponekod so se cene nepremičnin znižale za 70 odstotkov. Več okrožij prosi, naj jih zaradi nastalih gospodarskih razmer razglasijo za območja katastrofe. Zvezna vlada je bila na začetku poletja tako zadolžena in obubožana, da je svojim uslužbencem razdeljevala zadolžnice namesto plač. In to se dogaja v zvezni državi, ki velja za osmo največje gospodarstvo na svetu. Javnomnenjska podpora
Schwarzeneggerju se je, kot so zapisali v britanski reviji Observer, znižala na raven, ob kateri bi zardel še George Bush.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.