Ko večina izvršuje pravico manjšine

Romi so v svojih volilnih organih v manjšini

Ob zadnjih volitvah romskega svetnika v Novem mestu so se pokazale vprašljiva kakovost zakonskih določb o volitvah romskega svetnika in razlike med varstvom romske skupnosti v pravu in v praksi. Za romsko svetnico je bila izvoljena Nerominja, v volilnih organih pa so, kot to določa zakon, sedeli večinoma Neromi.
Za zdaj pustimo ob strani pomembno, a zelo zapleteno vprašanje opredeljevanja za pripadnike romske skupnosti pred volitvami in s tem pridobivanja pasivne in aktivne volilne pravice. Osredotočimo se zgolj na sistemsko ureditev posebnih zaščitnih pravic za romsko manjšino, ki naj bi se najslovesneje manifestirale prav v dejanju najvišjega demokratičnega pomena - v volitvah. Zakonodaja za volitve predstavnikov madžarske in italijanske skupnosti predvideva posebno manjšinsko komisijo, za volitve romskih svetnikov pa zakon o lokalnih volitvah določa, da morata biti v posebni občinski volilni komisiji za romske volitve pripadnika romske manjšine vsaj en član in en namestnik člana. V praksi to pomeni, da je v taki komisiji vedno samo en Rom in en njegov namestnik. Enako velja za volilne odbore, komisijo za vpis v posebne volilne imenike in navsezadnje za sam občinski svet. Tudi po zakonu o evidenci volilne pravice Romi ne morejo nadzirati svojih volilnih postopkov, saj celo postopke s pravnimi sredstvi, torej pritožbene postopke, v teh zadevah vodijo organi, v katerih Romi nimajo večine. Romi so tako v svojih volilnih organih v manjšini. Zato o romski stvari odločajo Neromi. Večina odloča o manjšini, večina odloča o (ne)uresničevanju manjšini sicer že priznane pravice.
Vse to, poleg omenjene nedorečenosti odgovora na vprašanje, kdo je na volitvah lahko Rom, bi po besedah Blaža Kovača iz organizacije Amnesty International Slovenije povsem zakonito lahko sprožilo politični interes za prevzemanje funkcij Romom tudi v drugih občinah. Prva na seznamu je zagotovo občina Grosuplje, kjer bo lokalna politika naredila vse, da pravi predstavnik Romov ne bo sedel v občinski svet. »Popolni bedi socialnega položaja Romov, življenju brez vode in elektrike pod grožnjo negotovosti glede prebivališča in z zelo slabim dostopom do izobraževalnega sistema, se pridružuje še onemogočanje politične participacije,« dodaja Kovač.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.