Borut Mekina

 |  Mladina 45

Rupel nad zakonom

Zasebno tiskovno konferenco sklical kar med delovnim časom

Tiskovna konferenca uslužbenca ministrstva Dimitrija Rupla

Tiskovna konferenca uslužbenca ministrstva Dimitrija Rupla
© Jaka Adamič / Dnevnik

Javni uslužbenci naj bi bili načeloma lojalni svoji instituciji, delovati bi morali politično nevtralno in nepristransko, po svojih najboljših zmožnostih in v javnem interesu. Tako je zapisano v njihovem matičnem zakonu, njihovem kodeksu ravnanja in nekaterih drugih predpisih. Višji uslužbenci zunanjega ministrstva v rangu diplomata ne smejo denimo imeti »funkcij v organih političnih strank«, kot piše v zakonu o zunanjih zadevah. Pri javnih nastopih, piše v navodilu ministrstva o nastopanju v javnosti, so se »dolžni vzdržati vseh ravnanj, ki bi lahko škodovala ugledu in dobremu imenu institucije«, pri čemer morajo o takšnih nastopih z delovnega področja MZZ prej obvestiti nadrejenega.
Ta pravila so v slovenski javni upravi razmeroma splošno znana in sprejeta. Razlog, zaradi katerega javni uslužbenci nimajo popolne svobode govora, je prav tako razmeroma logičen. Ne gre zgolj za to, da »ne smeš gristi roke, ki te hrani«, saj je kritika vendarle dobrodošla. Toda javni uslužbenec je plačan za to, da ostaja kritičen »od znotraj«, pri čemer izboljšuje delovanje institucije. Le v skrajnih primerih je uslužbencem dovoljeno, da se javno postavijo po robu delodajalcu, popolnoma jasno pa je, da pri tem privilegiranega dostopa do notranjih informacij ne smejo izkoriščati za zasebni interes. Mimogrede, tudi politične stranke so po slovenski zakonodaji zasebnopravne organizacije.
Takšna je teorija, sedaj pa k praksi: javni uslužbenec Dimitrij Rupel, zaposlen na MZZ, kjer ima rang diplomata, je v ponedeljek, 9. novembra, v imenu stranke SDS sklical tiskovno konferenco. Na njej je dejal, da zunanje ministrstvo prehitro popušča pod pritiski iz tujine, dodal je, da je arbitražni sporazum slab, da je zunanje ministrstvo postalo »problematično«, odkar ga vodi bivši veleposlanik v ZDA, ki je na zloglasno depešo pozabil odtisniti znak zaupno, da so se v MZZ v ospredje vrnili nekateri jugoslovanski diplomati, slab je tudi novi zakon o zunanjih zadevah, nasploh pa je bilo zadnje leto »precej izgubljenega časa, veliko praznega teka, predvsem pa resnih napak, zaradi katerih je trpel ugled države«.
Čeprav to ni v skladu z zakonom, je Rupel član vodstva stranke. Je predsednik odbora za zunanje zadeve pri strokovnem svetu SDS. Za povrh pa je Rupel tiskovno konferenco v svojem zasebnem interesu, proti vsem običajem in pravilom, sklical v času, ko bi moral biti na delovnem mestu, tako kot se pričakuje od vseh delavcev v državni upravi in v gospodarstvu. Ni si vzel dopusta, ni zbolel, ni zaprosil za javni nastop, ni šel na malico. Njegov eksces je bil plačan iz državnega proračuna.
Po vseh merilih je šlo za hujšo kršitev delovnih obveznosti. Na MZZ o tem primeru uradno molčijo, mi se lahko vprašamo, ali za Rupla siceršnja pravila ne veljajo, Rupel sam pa, zakaj ne odstopi, če je tako nekompatibilen z ministrstvom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.