Erik Valenčič

 |  Mladina 48  |  Politika

Irski katoliški madež

Novi in novi škandali irske rimskokatoliške cerkve

Irska rimskokatoliška cerkev se ne more in ne more izkopati iz vedno novih škandalov malodane biblijskih razsežnosti, v katere je vsakič zelo jasno vpleten tudi Vatikan. Spomnimo, pred nekaj meseci je Komisija za preiskavo zlorab otrok, imenovana s strani irske vlade, objavila 2600 strani dolgo poročilo o trpinčenju in posiljevanju otrok, ki se je desetletja dogajalo v 250 ustanovah katoliške cerkve po Otoku. Trpinčenih je bilo več deset tisoče gojenk in gojencev, zaupanih cerkvi v njeno šolsko ter duhovno oskrbo. »Ozračje strahu, ustvarjeno skozi predirljivo, pretirano in brezmejno kaznovanje, je vladalo v skoraj vseh cerkvenih institucijah in v vseh za dečke,« je denimo navajalo poročilo. Odgovorni v cerkveni hierarhiji so za to vedeli, zadeve do zadnjega prikrivali in se na koncu kesali ter prisegali, da se kaj takega nikoli več ne bo ponovilo.
Pa se ponavlja. Pred tednom dni je bilo objavljeno novo poročilo, tokrat o prikrivanju pedofilije med duhovniki v dublinski nadškofiji. Tako posilstva otrok kot samo prikrivanje tega početja sta se dogajali desetletja. Poročilo je plod triletnega dela preiskovalne komisije pod vodstvom tamkajšnje sodnice Yvonne Murphy, obsega 750 strani in zajema obdobje med letoma 1975 ter 2004. Tudi v tem primeru so najvišji cerkveni predstavniki do zadnjega trenutka prikrivali dejstva in osorno zavračali sodelovanje s komisijo Murphyjeve, s čimer so na koncu samo še povečali razsežnosti škandala. Ta bi že tako bil velik sam po sebi. V omenjenem obdobju je v dublinski nadškofiji vsaj 46 duhovnikov zlorabilo na stotine otrok, glavni predstavniki cerkve pa so potem te duhovnike selili iz župnije v župnijo. Poročilo izpostavlja: »Dublinska nadškofija se je pri soočanju s spolnimi zlorabami otrok ukvarjala predvsem s tem, kako jih ohraniti v tajnosti, se izogniti škandalu ter zaščititi ugled cerkve in njeno premoženje.« Eden od duhovnikov je na koncu priznal, da je zlorabil več kot 100 otrok, neki drugi pa, da je 25 otrok zlorabljal vsak drugi teden.
Poročilo razkriva tudi kolosalno aroganco Vatikana. Leta 2006 je komisija Murphyjeve zaprosila vatikansko Kongregacijo za doktrino vere za poročila o zlorabah otrok, ki jih je slednja v zadnjih treh desetletjih prejela iz dublinske nadškofije. Kongregacija ni odgovorila. Leta 2007 je komisija nadškofa Giuseppa Lanzzarotta, papeževega odposlanca na Irskem, zaprosila za dokumente v zvezi s posilstvi otrok. Lanzzarotto ni odgovoril. Ko ga je aprila lani zamenjal nov nuncij, nadškof Giuseppe Leanza, je komisija tudi nanj naslovila prošnjo v zvezi z dokumenti. In tudi Leanza ni odgovoril. Stališče Vatikana je, da komisija »ni upoštevala ustreznih diplomatskih kanalov«, torej da ni svojih prošenj posredovala prek irskega zunanjega ministrstva ali irskega veleposlaništva pri Svetem sedežu. A odgovor sodnice Murphyjeve je, da je njena komisija delovala neodvisno od vlade in se pri zbiranju podatkov ni mogla opirati na diplomatske kanale.
Pa saj ne gre za diplomacijo! Kongregacijo za doktrino vere je med letoma 1981 in 2005 vodil kardinal Joseph Ratzinger (danes znan kot papež Benedikt XVI.). Bil je nesporni zagovornik direktive Crimen Sollicitationis iz leta 1962, ki je višjim cerkvenim uradnikom narekovala prikrivanje zlorab otrok. Leta 2001 je Ratzinger vsem škofom poslal pismo, v katerem je naročil, naj se preiskave o posilstvih otrok urejajo v tajnosti, in sicer tudi 10 let potem, ko žrtev postane polnoletna. Za prekršitev molka je bila zagrožena kazen, celo izobčenje iz cerkve. Kdo pravi, da te stvari še vedno niso veljavne? Pozive žrtev zlorab v dublinski nadškofiji, da je treba raziskati dogajanje v vseh irskih škofijah, cerkev recimo za zdaj zavrača.
Eden od dublinskih škofov, Willie Walsh, je vzel v bran svojega kolega, škofa Donala Murraya, ki se zaradi dokazane vpletenosti prikrivanja zlorab sooča s pozivi po odstopu. »Zelo mi je nelagodno zaradi takšnega javnega sojenja,« je komentiral Walsh. Ježeš, nelagodno mu je. In to zaradi 'javnega sojenja'? Naj bo srečen, da ni prišlo do javnega linča. V Bibliji je lepo predvidena kazen za »spolno izprijenost«: kamenjanje. Ah, to so bili časi ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.