Nekdanji tožilci nimajo dvomov

Dokončen odgovor na vprašanje, kdo ima prav v sporu Zalar - Brezigarjeva, lahko dajo le tožilci

Boštjan Penko, nekdanji član skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala

Boštjan Penko, nekdanji član skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala
© Miha Fras

Vsak tožilec v Sloveniji je po zakonu in ustavi samostojen in neodvisen pri sprejemanju odločitev o tem, ali bo preganjal domnevnega storilca ali ne in kako. Pravosodni nadzor na okrožnem državnem tožilstvu pa je odkril, da so tožilci najmanj samostojni prav, ko bi morali biti najbolj, pri reševanju t. i. posebej pomembnih zadev. Vodje okrožnih tožilstev, ne samo ljubljanskega, tožilce silijo v spreminjanje že sprejetih odločitev ali pa spise predodelijo voljnejšim tožilcem. Težava je v tem, ker je po mnenju generalne državne tožilke to zakonita pravica tožilskih šefov. Hkrati govori o političnem pritisku na tožilstvo, čeprav gre prav pri omenjeni tožilski praksi tudi ali predvsem za politično zanimive spise.
Spor glede interpretacije izsledkov pravosodnega nadzora med pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar se iz ure v uro bolj politizira in s tem vedno bolj odmika od bistva vprašanja. To pa je, ali (kot pravi minister) vodje tožilstev s siljenjem tožilcev, naj spremenijo že sprejete odločitve, res lomijo njihove hrbtenice ali pa (kot pravi generalna državna tožilka) zakon tožilskim šefom takšno početje dopušča in je zato z njim vse v redu. Ker Zalar v takšnem ravnanju vidi protizakonitosti, Brezigarjeva pa zakonito stanje, lahko o tem vprašanju kakovostno presodijo samo tožilci sami. Le tožilci, ki se s tem srečujejo pri svojem delu, lahko povedo, kdo ima prav, kdo prav razume državnotožilski red, zakon o tožilstvu in ustavo. Ker so vodje okrožnih državnih tožilstev prostovoljno ali pod prisilo izrekli tiho podporo Bre-zigarjevi, ker državnotožilski svet in tožilsko društvo preudarno molčita, uradno pa nočejo govoriti niti vodje tožilstev, ki so se Brezigarjevi uprli, niti njena opozicija na vrhovnem državnem tožilstvu, smo o tem povprašali nekdanje tožilce in tožilske šefe. Govorili smo z bivšim članom skupine za pregon organiziranega kriminala, bivšim predsednikom tožilskega društva in bivšim članom državnotožilskega sveta.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.