Erik Valenčič

 |  Mladina 4

Schwarzeneggerjevi varčevalni ukrepi

Privatizacija zaporov, selitev zapornikov v Mehiko?

Ameriška zvezna država Kalifornija, ki je zaradi gospodarske krize že dalj časa na robu finančnega prepada, je v leto 2010 zakorakala s slabimi obeti. Tudi letos bo primanjkovalo denarja za osnovne stvari, kot je denimo izplačilo dohodnine državljanom, je sporočil guverner Arnold Schwarzenegger. Zato se je zavzel za »drakonske ukrepe« pri spoprijemanju s proračunskim primanjkljajem, ki znaša malo manj kot 20 milijard dolarjev. To pomeni predvsem občutno zmanjševanje javne porabe, tudi v zdravstvu in šolstvu. »Enostavno ni mogoče, da bi se izognili nadaljnjim rezom in novim bolečinam,« je sporočil Schwarzenegger.
Toda vprašanje je, kje in koliko je še mogoče rezati. Eno izmed občutljivejših področij, ki so že nekaj časa predmet javnega varčevanja, so zapori. Kalifornijski zaporski sistem velja za enega najspornejših v ZDA, tamkajšnje kaznilnice so prenatrpane z obsojenci, med katerimi so številni dolga leta za rešetkami zaradi manjših prekrškov. Zaporniška populacija šteje že skoraj 170.000 ljudi in kalifornijske davkoplačevalce vsako leto stane na milijarde dolarjev. Zato se je Schwarzenegger že lani zavzel za izpustitev približno 40.000 zapornikov, ki za družbo pomenijo »manjše tveganje«. Najnovejši varčevalni ukrep je, da obsojenci, ki so pogojno izpuščeni na prostost in ki ne pomenijo velike nevarnosti, ne bodo več pod stalnim nadzorom pristojnih organov, to je uslužbencev za pogojne kazni.
A tudi to ne bo dovolj, zato ima Schwarzenegger na mizi nove predloge. Prejšnji so bili še nekako razumski, zadnji pa je drugačen. Guverner predlaga, da bi obsojence brez dokumentov preselili v mehiške zapore. »Mehičanom bi plačali, da bi zgradili zapore. Potem bi tja preselili ilegalne migrante, ki so v naših zaporih. To bi tam stalo pol manj kot tukaj.« Torej naj bi tja stlačili zaprte nezakonite priseljence iz vse Srednje Amerike in tudi iz Kitajske? Kdo bo pristojen za ameriške kaznilnice na mehiškem ozemlju? Bo ta zaporski sistem novi
Guantanamo? Bodo tja nameščali tudi ljudi, osumljene terorističnih dejavnosti? Schwarzenegger za zdaj ve predvsem in samo to, da bi z 'mehiškim projektom' privarčevali veliko denarja. Kaj več pa ne.
Še eden njegovih predlogov je privatizacija zaporov. V ZDA zadnja leta veliko zaporov upravljajo podjetja. Za te kaznilnice je značilno, da so v njih pogosti neredi zaradi slabe hrane, nezadostne zdravstvene oskrbe, zlorab, ki si jih privoščijo neizkušeni pazniki ... Guverner se tega očitno zaveda, sicer bi že prej predlagal privatizacijo, a z vse slabšim finančnim položajem tudi uresničitev te možnosti postaja vse verjetnejša.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.