Borut Mekina

 |  Mladina 15

Kamele v zraku

Tri ministrstva, predsednikov kabinet in dve kameli

Prihodnost slovenskega gradbeništva, ki doma ne najde več dela, je očitno odvisna od dveh kamel. Nekaj več kot desetminutni sestanek predsednika vlade Boruta Pahorja z libijskim predsednikom Moamerjem Gadafijem novembra lani je že obrodil prve sadove. Prvi mož SCT Ivan Zidar je izdal, da je v Libiji podpisal 333 milijonov evrov vredno pogodbo o gradnji treh avtocestnih vpadnic v Bengaziju, poleg njega si skupaj 300-milijonske posle obetajo še trije slovenski gradbinci, ki so bili ravno tako v gospodarski delegaciji s Pahorjem. Primorje naj bi gradilo avtocesto, Vegrad bolnišnico, GPG pa stanovanjsko naselje.
V pičlih dveh letih naj bi se tako blagovna menjava med Slovenijo in Libijo skoraj desetkrat povečala. A pod enim pogojem: če bo seveda libijska gospodarska delegacija predvidoma še ta mesec in morda celo s predsednikom vlade Bagdadijem Al Mahmudom na čelu prišla v Ljubljano. Ta obisk pa je, kot je priznal tudi Pahor, odvisen od statusa obeh kamel, ki mu jih je Gadafi podaril. Slovenija, ki se je zadnje mesece očitno želela izogniti darilu, je sedaj sprevidela, da to ne bo šlo. »Njihov voditelj in oblasti ne bi razumeli, če bi Slovenija prosila, da bi se izognili poklonu, ki so nam ga dali,« saj naj bi bilo to »za ta svet nekaj nedopustnega,« je ugotovil predsednik vlade.
S tem, kako spraviti obe kameli v Slovenijo, se zato ukvarja sam vrh slovenske države. Delo usklajuje kabinet predsednika vlade, po sklepu vlade pa sta v koordinacijo vključena še zunanje ministrstvo in veterinarska uprava. Pred 20 leti je Gadafi v Beograd na obisk k Janezu Drnovšku na vrh neuvrščenih lahko prišel s čredo kamel, danes to zaradi fitosanitarnih predpisov EU ni več mogoče. Kamele morajo vsaj za dva meseca v karanteno. Načrt, kot so ga skovali na kmetijskem ministrstvu, je takle: v kratkem naj bi obe kameli poleteli iz Tripolija. Izognili se bosta Evropi in pristali blizu Kanade, na francoskem otočju St. Pierre and Miquelon, kjer je evropska komisija določila karanteno.
Kako je obema kamelama ime, na kmetijskem ministrstvu in v uradu predsednika vlade sicer ne vedo. V znak prijateljstva pa bi bilo verjetno najprimerneje, če bi ju poimenovali po obeh državnikih. Kdo ve, potem bi morda padel še kakšen milijonček.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.