Vanja Pirc

 |  Mladina 20

Gneča v razredih

Starši iz Radovljice zahtevajo zmanjšanje števila učencev v razredu

Minister za šolstvo med učenci

Minister za šolstvo med učenci
© Borut Krajnc

Finančni minister France Križanič nas že ves mandat občasno zabava, pa tudi povzroča zgražanje z udarnimi, a najverjetneje nepremišljenimi izjavami o tem, kako bi bilo mogoče v teh kriznih časih učinkoviteje poskrbeti za že tako vedno premajhno javno blagajno. Med njegovimi domislicami, ki so v javnosti povzročile največ razburjenja, je bila tudi ta, da bi recesijo lahko preganjali s povečanjem števila učencev v razredih, saj bi tako potrebovali manj učiteljev in morda tudi manj učilnic. Ker je zamisel v nasprotju z usmeritvijo, da bi zmanjšali število otrok v razredu, ki jo Slovenija uveljavlja zadnje desetletje, je šolski minister Lukšič ta predlog takoj zavrnil. Kljub temu pa, kot kaže, Križaničeva izjava še vedno ni pozabljena.
Te dni se je nanjo odzval predsednik aktiva staršev OŠ Antona Tomaža Linharta iz Radovljice Mitja Mlinarič, ki je finančnemu ministru sporočil, da starši ne bodo dovolili povečevanja števila otrok v razredih, temveč bodo zahtevali ravno nasprotno, znižanje sedanjih normativov in s tem še dodatno zmanjšanje števila otrok v razredih. Mlinarič je opozoril, da se danes v razredih še vedno pogosto gnete po 28 učencev, v takšnih primerih pa je izvajanje kakovostnega pouka kljub trudu učiteljev mogoče samo teoretično. Svet staršev OŠ Antona Tomaža Linharta je začel zato že konec lanskega leta zbirati podpise slovenskih staršev, da bi se normativ s sedanjih 28 učencev znižal na 24 otrok v razredu.
Državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Kovšca pravi, da so takšne pobude legitimne, saj je delo z 28 učenci danes, ko so razmere drugačne kot pred desetletji, za učitelja res zelo zahtevno, sploh ker mora biti pripravljen na delo z otroki z različnimi intelektualnimi sposobnostmi in z otroki s posebnimi potrebami, hkrati pa od učiteljev pričakujemo tudi individualno delo z učenci. A Alenka Kovšca opozarja, da statistika kljub večji rodnosti in večjemu številu otrok v razredih kaže, da večina učencev vendarle ne obiskuje tako številnih razredov. Slovensko povprečje je 19,04 učenca na razred, pri čemer je številka pri matičnih šolah nekoliko višja (19,83 učenca na razred), pri podružničnih pa nekoliko nižja (13,60 učenca na razred).
So torej pričakovanja, da bi ministrstvo podprlo pobudo staršev o zmanjšanju števila otrok v razredih, sploh realna? »Znižanja normativa na ravni celotnega šolskega sistema ne načrtujemo. Nameravamo pa zaradi specifike poučevanja nižje normative omogočiti v tistih razredih, kjer je veliko otrok s posebnimi potrebami. V takšnih razredih so nižji normativi sicer že mogoči, zdaj pa jih želimo še dodatno znižati,« pravi Alenka Kovšca. Zakonodaja v zvezi z otroki s posebnimi potrebami, ki jih je približno štiri odstotke populacije, to pomeni okoli 10.000 učencev, je že v pripravi, zakonsko besedilo pa naj bi v javno razpravo poslali maja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.