Darja Kocbek

 |  Mladina 23  |  Svet

Bo pomoč Grčiji padla?

Če bo nemško ustavno sodišče odločilo, da Nemčija svojega dela jamstev ne bo smela zagotoviti, bo celoten sveženj padel

Odločitev finančnih ministrov evroobmočja o pomoči prezadolženim članicam presoja še nemško ustavno sodišče. Če Nemčija svojega dela v višini 148 milijard evrov jamstev ne bo smela zagotoviti, bo celoten sveženj padel, ker je njen delež največji in zato ključen. Po poročanju Spiegla je poslanec nemškega parlamenta Peter Gauweiler na ustavno sodišče že poslal predlog, naj vladi prepove izvajati zakon, ki ga je parlament sprejel za zagotovitev tega svežnja. Ustavni sodnik in finančni izvedenec Markus Kerber je skupaj s somišljeniki napovedal, da bodo tudi oni zahtevali enako presojo, od sodišča EU v Luksemburgu pa bodo zahtevali presojo, ali je odločitev o reševanju članic evroobmočja v skladu z evropskim pravnim redom. Nemška vlada pravi, da odločitev o pomoči ni »pravno zavezujoč mednarodni sporazum, ampak zgolj politična izjava«. Gauweilerju je s pritožbo zoper lizbonsko pogodbo na ustavno sodišče že uspelo doseči, da ima nemški parlament zdaj večjo vlogo pri sprejemanju odločitev na ravni EU.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.