Klemenčič za preprečevanje korupcije

Predsednik republike je demonstriral moč, ki mu jo daje nova pristojnost imenovanja visokih funkcionarjev

Klemenčič s policijskimi šefi

Klemenčič s policijskimi šefi
© Borut Peterlin

Pristojnosti predsednika republike so se od osamosvojitve zgolj širile, nikoli zoževale. Pred dnevi pa je Danilo Türk kot prvi predsednik republike sploh sam izbral in imenoval visoke funkcionarje. To pristojnost mu pri izbiri vodstva komisije za preprečevanje korupcije daje novi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Za predsednika je imenoval pravnika Gorana Klemenčiča, za njegova namestnika pa svetovalca za ekonomska vprašanja v državnem zboru Jožeta Končana in novinarja Roka Praprotnika. Vsi trije bodo imeli precej večje pristojnosti in pa tudi dolžnosti, kot jih je imel Drago Kos s svojo ekipo.
Glede na informacije, da med dvanajstimi prijavljenimi kandidati za tri mesta predsednik dejansko ni imel kaj dosti izbirati, je Klemenčič povsem logična izbira. Lik in delo Klemenčiča govorita temu v prid. Celo v času najhujših pritiskov opozicije na notranjo ministrico Kresalovo, o Klemenčiču, takrat njeni desni roki, niso izbrskali »umazanije«. Tudi takrat ne, ko je notranje ministrstvo izvajalo in izvedlo »njegov« projekt ureditve vprašanja izbrisanih. V SDS kljub temu zdaj pravijo, da bo novo vodstvo komisije »porok za zaščito sedanje oblasti, njihovih podpornikov in njihovih koruptivnih dejanj«. Klemenčiču torej očitajo zgolj dejstvo, da je bil slabi dve leti državni sekretar ministrice iz LDS, čeprav prej ni slišal očitkov na račun dela na ministrstvu. Če je na drugi strani en novi namestnik Končan neznanka, pa o drugem vemo vse. Praprotnik je novinar časnika Dnevnik, njegova stališča in pogledi so bolj ali manj vidni iz njegovih člankov in komentarjev. SDS ga je v odzivu na predsednikovo izbiro označila za »dvornega novinarja«, ker je v aferi Patria razkrival nekatere podrobnosti o vlogi Janše.
A imenovanje Praprotnika za namestnika komisije je presenetljivo predvsem zato, ker gre za drzno potezo. Predsednik republike je namreč že ob prvi priložnosti, ko je sam lahko izbiral visoke funkcionarje, na mesto drugega človeka komisije za preprečevanje korupcije imenoval novinarja brez poprejšnjih izkušenj z novega delovnega področja. Predsednik se je očitno odločil, da pokaže moč, ki mu jo daje nova pristojnost izbire pomembnih funkcionarjev. To dokazuje prav imenovanje Praprotnika. Hkrati pa je nekaterim prišepetovalcem poslal jasno sporočilo, da pritiski nanj lahko delujejo le kontraproduktivno. Tokrat naj namreč ne bi poslušal namigov, koga naj imenuje, ampak koga naj ne. Namigi, naj ne imenuje Klemenčiča, pa naj bi prihajali kar z leve in ne z desne. Pa je izbral prav Klemenčiča. In za povrh še Praprotnika.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.