Staš Zgonik

 |  Mladina 36

Oblaki nad sončnimi elektrarnami

Okoljsko ministrstvo para živce lastnikom

Sporne elektrarne na strehi

Sporne elektrarne na strehi
© airfoto.si

Težave investitorjev v strešne fotonapetostne elektrarne z ministrstvom za okolje in prostor se stopnjujejo. Konec prejšnjega meseca so v Združenju slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) opozorili, da je ministrstvo letos nenadoma začelo za strešne fotonapetostne elektrarne zahtevati gradbeno dovoljenje in jih obravnavati kot objekte, ne pa kot naprave, čeprav po njihovem za to v zakonodaji ni nikakršne podlage. Gradbena inšpekcija je medtem nekaterim lastnikom celo že vročila odločbe o odstranitvi elektrarn, zgrajenih brez gradbenih dovoljenj.
Prejšnji teden se je to zgodilo Celjskemu sejmu, ki ima na treh dvoranah sejmišča postavljeno fotonapetostno elektrarno s skupno inštalirano močjo 570 kilovatov. Za odstranitev elektrarne imajo tri mesece časa, pritožba zoper odločbo pa ne odloži izvršitve. Kot zatrjuje predstavnik Celjskega sejma Robert Otorepec, sami elektrarne vsekakor ne bodo odstranili, če pa jim jo bodo odstranili po naročilu države, bodo od nje pozneje izterjali povračilo vse škode, ki naj bi znašala več milijonov evrov.
Kot zatrjuje Otorepec, je elektrarna na strehi varna. Pred postavitvijo so naročili statične izračune, saj si »ne moremo privoščiti, da med sejemsko prireditvijo komu kaj pade na glavo«. Vsekakor, še poudarja, se ne bi odločili za večmilijonsko naložbo, če ne bi bili prepričani o varnosti. Odločba o odstranitvi je toliko bolj čudna, ker je postavitev elektrarne s posojilom delno financiral državni Eko sklad, ki je za pogoj postavil samo gradbeno dovoljenje za objekte, na katerih elektrarna stoji. Kljub inšpektorjevi odločbi proizvedeno električno energijo še vedno prodajajo v omrežje.
V ZSFI pa opozarjajo, da se vse skupaj kljub pozivom k ureditvi razmer in sestanku predsednika združenja Uroša Merca s premierom Borutom Pahorjem in z okoljskim ministrom Rokom Žarnićem le še bolj zapleta. Nekatera elektrodistribucijska podjetja naj bi bila začela odklanjati priključitev na novo postavljenih strešnih fotonapetostnih elektrarn brez gradbenega dovoljenja na omrežje. Kot pravijo v združenju, so takšna navodila menda prišla z okoljskega ministrstva. »Dokončane sončne elektrarne so tako zdaj le za okras streh, namesto da bi proizvajale zeleno električno energijo. Škoda, ki s tem nastaja, se iz dneva v dan hitro povečuje,« so še zapisali.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.