Borut Mekina

 |  Mladina 50

Lignitna humanitarnost

Kupovanje src na državni račun

Novi direktor Termoelektrarne Šoštanj Simon Tot ima, kot je znano, težave pri integraciji v delovno okolje, pa tudi v širšo lokalno skupnost. Delavci ga ne marajo, protestirali so za zdaj že bivšega Uroša Rotnika, priljubljenega tudi pri lokalnih strankah in občinah, ki so bile pripravljene zanj sklicati izredne seje. A zdi se, da je Simon Tot le našel rešitev svojih težav. Iz šoštanjske termoelektrarne so namreč sporočili, da bodo namesto »načrtovanih novoletnih poslovnih daril sredstva namenili socialno ogroženim družinam in posameznikom na območju občine Šoštanj«.
V sodelovanju z občino Šoštanj so tako izbrali trinajst prejemnikov pomoči, ki po evidencah, dostopnih občini Šoštanj, izkazujejo šibek socialnoekonomski položaj in so na meji preživetja; tem bo elektrarna namenila darila. Niso pozabili zapisati, da se v TEŠ še vedno zavedajo pomena, ki ga imajo za okolje, da kljub vsem dogodkom TEŠ »ostaja tisto, kar je bila«, torej tovarna solidarnosti, ki ima čut za socialno stisko. »In vse našteto še vedno ostaja naša domena, moto in ne nazadnje tudi eno ključnih poslanstev,« pravijo.
Tudi v Krški nuklearki, ki spada v konkurenčni, drugi slovenski elektroenergetski blok, bodo decembra solidarni. Od tam so nam odgovorili, da bo NEK »v prednovoletnem času ohranila uveljavljeno prakso, da sredstva za prednovoletne aktivnosti nameni društvom in organizacijam s področja humanitarne dejavnosti in enako predlaga svojim poslovnim partnerjem«, vendar tega ne želijo propagirati tako kot v TEŠ. Sicer je humanitarna dejavnost podjetij pomembna razsežnost družbene odgovornosti, a ker gre v primeru TEŠ za državno podjetje, vseeno ostaja pomislek, ali s tem priljubljenosti ne kupujejo na tuj račun.
V TEŠ bodo socialno ogroženim letos namenili 11 tisoč evrov. Okrog 500 zaposlenih v elektrarni, ki imajo povprečno plačo tam okrog 3000 evrov, pa bo dobilo božičnico v višini 900 evrov. In hitro lahko izračunamo pravo solidarnost: če bi se zaposleni zavoljo socialno šibkih v svojem okolju odpovedali božičnici, bi tiste na robu preživetja obdarili s 450 tisoč evri.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.