Vanja Pirc

 |  Mladina 51

Knjižnica v družinskem krogu

V Mestni knjižnici Ljubljana so zaposlili otroke treh vodstvenih delavcev

/media/www/slike.old/mladina/mnepotizemb5.jpg

© Borut Peterlin

Ljubljana se že osem mesecev ponaša z naslovom svetovne prestolnice knjige in nosila ga bo še do 23. aprila, ko ga bo prevzel Buenos Aires. Vse do takrat se obetajo številni kulturni dogodki, povezani s knjigo, in pri marsikaterem sodelujejo tudi knjižnice; prav zaradi tega so zadnje mesece deležne večje pozornosti kot sicer. Zaposleni v Mestni knjižnici Ljubljana, ki skrbi za bralce v ljubljanski mestni občini, pa so nedavno spisali anonimno pismo, v katerem so opozorili, da naj bi prav v tem času v njihovi knjižnici menda potekalo »neetično in nestrokovno kadrovanje«.
Kot so zapisali, jih je zmotilo, da so bili v zadnjih treh mesecih na tri prosta delovna mesta imenovani trije ožji sorodniki vodstvenih delavcev knjižnice. Najprej naj bi bil na položaj knjižničarja izbran sin direktorice Jelke Gazvoda, nato naj bi službo bibliotekarja nastopil sin kadrovika Alojza Praznika, konec oktobra pa naj bi na enakem delovnem mestu zaposlili še hčerko pomočnice direktorice Simone Resman. Vsi trije so dobili zaposlitev za nedoločen čas, zadnja dva pa nista imela izkušenj z delom v knjižnici, vendar javni razpis tega od njiju menda niti ni zahteval. Razpis od njiju prav tako ni zahteval delovnih izkušenj z uporabniki ali poznavanja sistema Cobiss, ki ga knjižnice uporabljajo za izposojo knjig. »Gre za izbiro, ki ne upošteva nikakršnih strokovnih standardov, ampak le osebne koristi. Prav tako je skrajno sporno, da se izbirajo novi neusposobljeni kadri, medtem ko čakajo redno zaposlitev za nedoločen čas številni že zaposleni, ki delajo dobro, vendar očitno nimajo pravega priimka! Ker gre za javni zavod, ki deluje v javnem interesu, smo knjižničarji prepričani, da je omenjeno ravnanje etično nedopustno, negospodarno z vidika porabe javnih sredstev in v končni fazi škodljivo za strokoven in korekten odnos do naših uporabnikov,« so zapisali zaposleni.
Direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda je potrdila, da so letos res zaposlili tri sorodnike zaposlenih, nazadnje njenega sina. Ta je s tem postal predzadnji od dvanajstih sodelavcev, ki so jih letos na novo zaposlili za nedoločen čas. Gazvodova kljub temu zavrača vse očitke. Pravi, da so vse tri otroke vodstvenih delavcev knjižnice zaposlili na podlagi javnih razpisov, na katere se je poleg njih prijavilo tudi nekaj že zaposlenih, a ti na zaposlitvenih razgovorih pač niso bili najbolje ocenjeni. Tudi razpisni pogoji menda niso bili sporni. »Delovne izkušnje v knjižnici in poznavanje Cobissa so dobrodošli, niso pa pogoj. Tako določa naša sistemizacija,« pravi Gazvodova.
A kljub temu - dejstvo je, da so v kratkem času službo dobili kar trije otroci vodstvenih delavcev ljubljanske mestne knjižnice. Zato bo na kadrovskih odločitvah te institucije kljub pojasnilom ostala senca dvoma. Posebni etični kodeks javnim uslužbencem sicer nalaga, da se morajo izogibati dejanskim ali navideznim situacijam, ki bi lahko vodile v navzkrižje interesov, in med te seveda sodijo tudi situacije, ki bi lahko kazale na zagotavljanje koristi njihovim bližnjim. Zakaj se torej v knjižnici niso že v izhodišču odločili izločiti iz takšne situacije?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.