Staš Zgonik

 |  Mladina 7

Skesanec Stres

Nič kriv, nič dolžan

/media/www/slike.old/mladina/mstres_b5.jpg

© Borut Peterlin

Ljubljanskemu nadškofu metropolitu Antonu Stresu je, tako kot danes vsem predstavnikom rimskokatoliške cerkve, žal, da je njihov izlet v tržnogospodarske vode tako klavrno propadel. Žal mu je, da mu od februarja do novembra 2009, ko je bil še pomožni mariborski škof, pristojen prav za sanacijo poslovanja škofije, ni uspelo preprečiti tega, kar se je zgodilo. Seveda pa je prav nadškof Stres še januarja lani, ko se je vrednost premoženja v lasti RKC že občutno zmanjšala, za Finance zatrjeval, da ima »Zvon dovolj premoženja, ki ga lahko delno odproda in poravna posojila«.
Tudi ko je italijanski časnik L'Espresso objavil članek o velikih dolgovih mariborske nadškofije, so se prav vsi najprej delali Francoze, češ nadškofija je zadolžena »le« za 17 milijonov evrov. Šele ko je postalo jasno, da finančnega poloma ni več mogoče prikriti, je vsem postalo žal.
Stres je sicer v Mariboru služboval tudi od leta 2000 do 2006, ko je družba Gospodarstvo rast postala lastnica holdinga Zvon 1. A kot pravi, so se napake zgodile ravno v času, ko njega ni bilo, ker je bil pač imenovan za celjskega škofa. Tako sebe ne vidi med tistimi, ki bi bili odgovorni za propad, in je na novinarski konferenci povsem mirno sedel ob novem mariborskem nadškofu Marjanu Turnšku, ko je ta razlagal o kaznih za odgovorne. Te so sicer po cerkvenem zakoniku skrajno »hude«. V najhujšem primeru lahko ljudi, ki so odgovorni za večstomilijonske dolgove, celo izključijo iz cerkve.
Bo že res, kar je Stres večkrat poudaril v intervjujih, da je »ekonomija najbolj sekularizirana človeška dejavnost«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.