Konec mednarodne sramote

Oprostilna sodba za nedolžne avstrijske aktiviste

Obtoženi in oproščeni avstrijski aktivist David Richter pred avstrijsko ambasado v Ljubljani

Obtoženi in oproščeni avstrijski aktivist David Richter pred avstrijsko ambasado v Ljubljani
© Borut Peterlin

Nekega zgodnjega majskega jutra leta 2008 so posebne enote avstrijske policije v spremstvu psov vdrle v stanovanja desetih aktivistov za pravice živali. V akciji, ki je spominjala na protiteroristično, so jih odvlekli na ulice in jim po preiskavi zasegli mobilne telefone in računalnike. Dan se je končal tako, da so se aktivisti znašli za zapahi, tam pa so nato preživeli naslednje tri mesece brez kakršnekoli obtožnice, edina uradna obrazložitev za zaprtje je bila, da so člani kriminalne združbe.
O tem, da so bili ta čas v priporu in da je zanje veljalo, da so nedolžni, dokler jim ni dokazana krivda, niti ne moremo govoriti. V celicah so bili zaprti do 23 ur na dan, preostala ura je bila namenjena sprehajanju po notranjem dvorišču, pogovor z najbližjimi pa jim je bil omogočen le dvakrat na teden skozi stekleno šipo. Vodja Gibanja proti živalski industriji dr. Martin Balluch je zaradi opisanih razmer gladovno stavkal 39 dni, dokler ga niso začeli prisilno hraniti.
Kaj se skriva v ozadju? Državno tožilstvo je aktivistični skupini očitalo, da je odgovorna za kriminalna dejanja, kot so grožnje in poškodovanje tuje lastnine, ki naj bi jo bili povzročili podjetjem, povezanim s trgovino s krznom, poskusi na živalih, lovom in podobno. Obtožnica je bila vložena še zoper tri aktiviste in je tako nazadnje zajela 13 ljudi. Zadrega tožilstva je bila dvoplastna. Prvič, obtožnico je podalo šele februarja 2010, torej skoraj dve leti po aretacijah, in drugič, nobene od očitanih obtožb v procesu, ki je sledil in je trajal 14 mesecev, ni moglo dokazati. Pomanjkanje dokaznega gradiva je tožilstvo poskušalo nadomestiti z nesmiselnimi obtožbami o »kriminalnem razmišljanju« aktivistov. Kot dokaz za to so enemu izmed njih očitali, da se mu je zdelo sporno, da je kilogram tofuja dražji od kilograma mesa.
Absurdnost procesa in kriminalizacija aktivistov je v Avstriji naletela na ostre kritike stranke Zelenih, organizacije Amnesty International in številnih znanih osebnosti, podpora obtožencem pa je prišla iz vse Evrope, tudi iz Slovenije. Tukajšnji aktivisti so lani izpeljali več demonstracij pred avstrijskim veleposlaništvom v Ljubljani in na mejnem prehodu Šentilj, za svoje tovariše pa so zbirali tudi denarna sredstva, saj jih je dolgotrajni proces finančno izčrpal. Urška Breznik je pojasnila: »Gre za naše prijatelje, ki jih že dolgo poznamo. Nikoli niso bili vpleteni v nezakonite dejavnosti, za vse svoje proteste pred recimo trgovinami s krznom so pridobili dovoljenja. Organizirani so bili legalno. Nihče od nas zato ne izključuje možnosti, da je obtožnici botroval pritisk lobijev živalske industrije. Ker so aktivisti sami poskrbeli za čim večjo obveščenost javnosti o vsej stvari, je bila ta ves čas na njihovi strani in je bila z oprostilno sodbo zadovoljna.«
V ponedeljek so bili aktivisti oproščeni sleherne krivde. Sodnica je v zaključni besedi poudarila, da je policija med drugim na sodišču lagala in izvajala nelegalne preiskave, kar je pozneje skušala prikriti. Kljub vsemu je državno tožilstvo že vložilo ugovor.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.