Staš Zgonik

 |  Mladina 18

Je ni sram?

Nadomestilo plače po treh mesecih ministrovanja

Šopek ob začetku kratkega mandata ministrice Dušan Trobec Bučanove

Šopek ob začetku kratkega mandata ministrice Dušan Trobec Bučanove
© Borut Krajnc

Saj ne da smo pričakovali kaj drugega, a novica, da je nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan, potem ko je po samo treh mesecih ministrovanja odstopila s položaja, zaprosila za prejemanje nadomestila ministrske plače, je bila kljub vsemu šokantna. Toliko bolj, ker naj bi bilo na ministrstvu za pravosodje, kjer je bila zaposlena pred odhodom na položaj državne sekretarke v Službi vlade za lokalno samoupravo, na voljo delovno mesto, ki ustreza njeni strokovni izobrazbi. »V zvezi z vprašanjem, ali bi se lahko zaposlila pri nas, če bi tako želela, je odgovor da,« je na sredini novinarski konferenci dejal pravosodni minister Aleš Zalar. A za zaposlitev mora zaprositi, nihče ji službe ne bo ponudil sam od sebe. Zakon namreč določa, da se ima minister po prenehanju mandata pravico v treh mesecih vrniti k delodajalcu na delo, ki ga je opravljal, ali na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njegove strokovne izobrazbe, v času do vrnitve pa prejema nadomestilo plače. »Ima pravico, da se zaposli v državnem organu. Če se bo odločila, da bo to pravico uveljavljala, potem jo lahko uveljavlja na pravosodnem ministrstvu. Če tega ne stori, potem glede na to, kako na ministrstvu razumemo zakon, ni upravičena do nadomestila plače,« je dejal Zalar. Trobec Bučanova je možnost prevzema delovnega mesta na pravosodnem ministrstvu že zavrnila, mandatno-volilna komisija državnega zbora, ki odloča o dodeljevanju nadomestila plače, pa ji je prošnjo že odobrila. Zakonodaja določa, da je nekdanji minister upravičen do nadomestila, če iz objektivnih razlogov ustreznega delovnega mesta v državni upravi ne more prevzeti. In Trobec Bučanova je v prošnji zapisala točno to, da iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve. Na pravosodnem ministrstvu naj se ne bi mogla zaposliti brez javnega razpisa, saj nima sklenjenega sporazuma za vrnitev na delovno mesto z ministrstvom. Služba naj ji torej ne bi bila samodejno na voljo, kot trdi minister Zalar. Ali se je Zalar na izjavo za javnost zelo slabo pripravil ali pa si Trobec Bučanova na vsak način želi najti »objektiven« razlog za prejemanje nadomestila. Zagotavlja sicer, da ministrskega nadomestila nikakor ne namerava prejemati vse leto in da si že išče svojemu znanju in izkušnjam ustrezno službo, »v kateri bo mogoče delati zakonito in učinkovito«.
Vsekakor primer nazorno kaže, da je treba zakonska določila, ki urejajo nadomestila plač za funkcionarje, nujno prenoviti, izplačila omejiti, pogoje za dodelitev pa natančneje in strogo definirati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.