Stokrat ponovljena laž

Znova so krivi FDV in anarhistične skupine

Predsednik SDS Janez Janša je v intervjuju za brezplačnik Žurnal spregovoril tudi o študentskih demonstracijah proti malemu delu, ki so potekale maja lani in katerih največji dosežek je bil razbito pročelje parlamenta. Na posnetku, objavljenem na spletni strani SDS, je med drugim dejal: »Študentske demonstracije so bile legitimne in upravičene kot vsake. Nasilje pač ni bilo. Niti legitimno niti upravičeno. Mi v državnem zboru smo imeli štiri ali pet sej matičnega delovnega telesa, ki se je ukvarjalo s tem, in tam se je zelo jasno videlo, da Katja Šoba in vodstvo ŠOS nimata nobene zveze s tem nasiljem, razen kolikor so organizirali prireditev, ki jo je nekdo izkoristil. Tam se je natančno videlo, na tistih posnetkih, te anarhistične skupine, predvsem iz krogov FDV, ki so to izkoristile. Vseh tistih 20, ki so metali kocke, se jih je dalo natančno identificirati.«
Janša se opira na teorijo svojega Vinka Gorenaka. Sodeč po procesu, ki je potekal na seji parlamentarnega odbora za notranjo politiko, je bil njegov namen diskreditacija dela civilne družbe in njenih uglednih predstavnikov, kritičnih (tudi) do politike SDS. Gorenak je ves čas trdil, da so za razbitje parlamenta krivi »ultralevičarji« oz. »anarhisti«, ki so jih vodili univerzitetni profesorji Sandra Bašič Hrvatin, Andrej Kurnik in drugi. Po njegovem mnenju si ti ljudje zaslužijo, da bi »hodili okrog s kakšno buško na glavi«.
Gorenak ni ponudil niti enega dokaza, s katerim bi podkrepil svojo teorijo. Posnetki, ki jih je predvajal komisiji, niso pokazali ničesar oprijemljivega. Zabavno ga je bilo gledati, ko je na posnetkih videl stvari, ki jih ni nihče drug. Njegova zadrega se je delno razkrila v pogovoru za Mladino, ko je dejal: »Hja, če bi me vprašali, kdo je povzročil glavnino škode na parlamentu, madonca, bi bil pa res v zadregi.« Pred komisijo je seveda igral na druge strune in v svojem iskanju zarot šel tako daleč, da je trdil, da so »anarhisti« in njihovi domnevni voditelji sodelovali s policijo, ki naj bi jim bila omogočila napad na parlament. Ko mu je direktor policije Janko Goršek razložil, da so identificirali 31 posameznikov, ki niso povezani v nobeno združenje, mu je Gorenak odvrnil, da to govori po političnih navodilih.
Ker imajo v SDS tako radi teorije zarot, jim ponujamo še eno: res je, da takratna predsednica študentske organizacije Katja Šoba ni metala kamnov v parlament, je pa spodbujala k nemirom s svojimi nastopi, ko je govorila, naj se nihče ne čudi, če bo v parlament priletelo kakšno jajce. Je morda ona, zdaj nova članica SDS, delovala po kakšnih političnih navodilih?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.