Tjaša Zajc

 |  Mladina 26

Kacin za Slovenijo

Inovativni način predstavitve Jelka Kacina

Ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije so mediji pripravili posebne priloge ali oddaje o dogajanju v državi pred dvema desetletjema. V Nedeljskem dnevniku in Gorenjskem glasu je izšla tematska priloga Medijska vojna za Slovenijo. Financiralo in pripravilo jo je Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), izdal pa Dnevnik.
V prilogi, ki se osredotoča na delovanje sekretariata za informiranje in slovensko novinarstvo v času osamosvojitve, izvemo največ o evropskem poslancu Jelku Kacinu, ki je bil leta 1991 minister za informiranje, danes pa je član organizacije ALDE. Njegovih je 11 od 21 prispevkov, pojavi se na 13 fotografijah. »Nekateri moji kolegi, ki so takrat oblikovali politiko države in sprejemali ključne odločitve, so svoj pogled na tiste dogodke predstavili v knjigah. Sam sem se raje odločil za časopis. Prvič zato, ker pišemo o medijski vojni, in kje bi jo lahko bolje predstavili kot v tiskanem mediju. Po drugi strani pa s takšno obliko, v našem primeru prilogo Nedeljskega dnevnika, hitro in enostavno dosežeš razmeroma velik krog bralcev, veliko širši kot s knjižnim projektom,« je pojasnil Kacin in zapisal, da je bil ključni namen projekta »spomniti in hkrati realno ovrednotiti medijsko komuniciranje v času vojne za Slovenijo«.
Nič nenavadnega ni, da politične stranke izdajajo časopise - teh ni manjkalo niti v prejšnji predvolilni kampanji. Bolj nenavadno pa je, da v časopisih zasledimo oglasne priloge političnih opcij. Po besedah Roberta Zevnika, predstavnika za odnose z javnostmi pri Dnevniku, je uredništvo za Kacinovo prilogo presodilo, da je »vsebina priloge dovolj nevtralna in da gre pri tem bolj kot kaj drugega za odraz historične reminiscence«.
Uradno še nismo v predvolilnem času, se pa marsikatera stranka že lep čas obnaša tako, kot bi bili. Kar zadeva Medijsko vojno za Slovenijo, seveda nima nujno predvolilno-propagandnih namenov. Je pa inovativna - propagandna predstavitev politične figure iz obdobja osamosvojitve, ki se je v zadnjem času ob drugih osamosvojiteljih le redko pojavila. Navsezadnje, kot je v prilogi zapisal Kacin, »v javnosti prevladuje ocena, da mi je takrat, v času vojne, uspelo vse, česar sem se lotil, vendar ni bilo vedno tako«. Ali, kot je v prilogi navdušeno zapisal Drago Pečko, »Kacin ja bil vojak in general hkrati, bil je odločen politik in zaskrbljen državljan, bil je pobudnik in pomirjevalec. Bil je zmagovalec, ki je zmagoval s svojo suvereno, kredibilno držo ...«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.