31. 8. 2005 | Mladina 35
Kaj je skrivnost vegete? Umami
Počasno odkrivanje petega osnovnega okusa
Peti okus
© Denis Sarkić
Tisočletja smo ljudje ločili zgolj štiri osnovne okuse za hrano: slano, sladko, kislo in grenko. V tem tisočletju pa vse več znanstvenikov priznava peti okus, ki naj bi bil enako edinstven, značilen in pomemben kot ostali štirje - umami. Umami je glutaminska kislina ter ena izmed osnovnih aminokislin, ki gradijo proteine, prevladujoč okus pa daje mesu, morski hrani in staremu siru. Umami sicer v japonščini pomeni nekaj podobnega kot "občutek okusa", same črke pomenijo "dober okus," zahod pa še nima svojega poimenovanja.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?