Kaj je skrivnost vegete? Umami

Počasno odkrivanje petega osnovnega okusa

Peti okus

Peti okus
© Denis Sarkić

Tisočletja smo ljudje ločili zgolj štiri osnovne okuse za hrano: slano, sladko, kislo in grenko. V tem tisočletju pa vse več znanstvenikov priznava peti okus, ki naj bi bil enako edinstven, značilen in pomemben kot ostali štirje - umami. Umami je glutaminska kislina ter ena izmed osnovnih aminokislin, ki gradijo proteine, prevladujoč okus pa daje mesu, morski hrani in staremu siru. Umami sicer v japonščini pomeni nekaj podobnega kot "občutek okusa", same črke pomenijo "dober okus," zahod pa še nima svojega poimenovanja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: