Obtožnica za silake

Afera "Depala vas" bo dobila sodni epilog

Janševi telesni čuvaji okoli svojega predsednika na festivalu SDS v Ribnici 3. septembra 2000 (vodja Darko Njavro - levo s sončnimi očali)

Janševi telesni čuvaji okoli svojega predsednika na festivalu SDS v Ribnici 3. septembra 2000 (vodja Darko Njavro - levo s sončnimi očali)
© Denis Sarkić

Afere, ki so se začele valiti sredi leta 1992 in so se končale sredi leta 1994 imajo en skupni imenovalec. Trgovino z orožjem. Prva afera se je pripetila v Celovcu. In epilog se je prav tako pripetil v Celovcu. Simptomi afer, tisto, kar je prišlo na površje, so različni. Enkrat so afere izgledale kot prekoračitev pooblastil. Drugič so izgledale kot poskus ugrabitve. Tretjič kot eksplozija pod avtomobilom poslanca. Četrtič kot ponarejanje dokumentov in podtikanje papirjev vohunu nasprotne strani. Kdo je bil nasprotna stran? Vloge so se menjavale, organizacije, ki so si stale nasproti, so se spreminjale ali cepile. Jeseni 1992, ko so začeli podatki curljati v javnost, sta si nasproti stala varnostni organ ministrstva za obrambo (Vomo) in varnostna informativna služba (VIS), ki jo je tedaj vodil dr. Miha Brejc. V naslednjih mesecih je v prepleteno igro vstopila kriminalistična služba. VIS je udaril po Vomu, Vomo je vrnil udarec VIS-u in kriminalistični policiji, kriminalistična policija pa je brskala po drobovju obrambnega ministrstva. Vmes so se na odru pojavljali vojaški in policijski specialci. Rekviziti, uporabljeni na odru in pod njim, so bili najrazličnejši: od sofisticiranega strelnega orožja z laserskim merilnikom do zastarelih in zmahanih pisalnih strojev. Januarja 2001 sta delni epilog dobila dva simptoma spopadov, ki so se odvijali med letoma 1992 in 1994. Ljubljansko okrožno tožilstvo je vložilo ovadbe zoper pripadnike specialne brigade Moris, ki so marca 1994 aretirali in pretepli Milana Smolnikarja, tedaj sodelavca kriminalistične policije. Major Ladislav Troha pa je v pogovoru za dnevnik Večer zatrdil, da naj bi bombo, ki je 13. aprila 1993 počila pod avtomobilom Zmaga Jelinčiča, tedaj predsednika parlamentarnega odbora za obrambo, podstavili pripadniki specialne brigade Moris. Kot rečeno: pretep v Depali vasi je simptom, vrh ledene gore neke druge zgodbe, zgodbe o trgovini z orožjem. Če drži trditev majorja Trohe, je tudi eksplozija pod Jelinčičevim avtomobilom simptom istega spopada.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: