Igor Mekina

 |  Mladina 6  |  Politika

Srečko in njegova pravica

Srečko Lampe je zaradi malomarnosti poveljnika med služenjem vojaškega roka postal 80-odstotni invalid. Od takrat pa do danes se že 8 let bori z birokratskimi mlini na Ministrstvu za obrambo. Do sedaj od vojaških organov ni prejel niti opravičila, kaj šele odškodnino

Srečko Lampe z očetom Valentinom pred poslopjem Ministrstva za obrambo

Srečko Lampe z očetom Valentinom pred poslopjem Ministrstva za obrambo
© Borut Krajnc

Devetnajstletni mladenič konča šolanje, se zaposli, nato pa odloči, da bo opravil še svojo "državljansko pravico in dolžnost", in odide v vojsko. Ob koncu vojaškega roka med vajo na terenu s tovarišem stakneta klopa. Najdbo prijavita dežurnemu častniku, vpišeta v zvezek in zahtevata pregled pri zdravniku. Drugega dne zjutraj prošnjo ponovita pred poveljujočim častnikom. Ta ju nahruli, češ da si "izmišljujeta" izgovore, samo da ne bi šla na teren, in ju pošlje nazaj v zbor. Čez nekaj dni eden od njiju zboli. Ker je enota medtem dobila "prekomando" v Ilirsko Bistrico, tamkajšnji vojaški zdravniki nimajo pojma, za kaj gre. Na sumu imajo gripo in želodčne težave zaradi hrane. Čez nekaj dni vojak ob hudih bolečinah pade v komo. Zdravniki ga znova spravijo k zavesti šele po štiridesetih dnevih. Preživi, toda posledice so hude; zaradi poškodbe možganske ovojnice ima številne težave in postane 80-odstotni invalid. Država mu šele po številnih pritožbah prisodi nizko mesečno invalidnino. Osem let po tem, ko je na služenju vojaškega roka zbolel, z ministrstva za obrambo še ni dobil nikakršne odškodnine. Zvezek, kjer je bila vpisana zahteva po pregledu, je izginil, pristojni pa se izgovarjajo, da ni jasno, "kje je dobil klopa".

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: