Ali je pilot v letalu?

Zakaj je dobro, da je ameriško špijonsko letalo padlo v kitajske roke, in zakaj si Američani v resnici ne želijo pravih akcij

Kaj se je zgodilo, veste: nad Južnim kitajskim morjem sta trčili dve vojaški letali - kitajsko bojno F-8 in ameriško špijonsko EP-3, velikosti Boeinga 737. Kaj je počelo ameriško letalo, je jasno - špijoniralo je Kitajce. Kaj je počelo kitajsko letalo, pa je tudi jasno: skušalo ga je prestreči. In to dobesedno, magari za ceno svojega lastnega življenja. Medtem ko je kitajsko letalo po trku strmoglavilo v morje, je moralo ameriško, nabasano s štiriindvajsetimi špijoni, nujno in zasilno pristati - na kitajskem otoku Hainan. Si predstavljate? Je kaj bolj smešnega? Je kaj bolj ponižujočega? Še toliko bolj, ker je bilo letalo EP-3 polno najnovejše, najbolj občutljive, najbolj sofisticirane in najbolj strogo zaupne prisluškovalne opreme. Dajte, no, kakšen Zavrč neki! Zavrč ni bil nič. Hainan, ljudje, Hainan! Je kaj bolj absurdnega od tega, da svojo najbolj strogo varovano vojaško skrivnost kar sam šenkaš državi, s katero imaš že tradicionalno največje probleme - in to ravno v času, ko so ti problemi najbolj dramatični in najmanj rešljivi?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: