Vojna, laži in videotrakovi

Zvok na videokaseti, na kateri naj bi Osama bin Laden inkriminiral samega sebe, je tehnično tako slab, da je za neoporečen in pravilen prevod lahko poskrbela le Busheva administracija

Najprej je svet obšla prva videokaseta Osame bin Ladna. Specifično, svetu jo je posredovala kontroverzna, polemična, necenzurirana katarska satelitska TV postaja al-Jazeera, ki je edina poročala s talibanskega teritorija. Colin Powell je od katarskega emirja Hamada bin Khalife Al Thanija zahteval, da naj disidentsko al-Jazeero takoj ustavi. Katarski emir ni trznil. Ameriškega zunanjega ministra ni uslišal. Cenzuri je rekel ne. Zato je takoj zatem Condoleezza Rice, svetovalka za nacionalno varnost, ameriške TV mreže pozvala, da naj cenzurirajo video posnetke, ki jih pošilja Osama bin Laden, ker da vsebujejo tajne, šifrirane, "steganografske" signale drugim teroristom, signale za nove napade na Ameriko. Kar je bil čisti blef. Iz videa, na katerem je bin Laden predaval o jihadu, je bilo namreč mogoče dešifrirati le eno: da gre za "mučeniškega" narcisa, ki rad nastopa in še raje pozira, za grandomana, ki se ima za "zgodovinsko osebnost", za fantasta, ki si je neskončno všeč, celo tako zelo, da bi dal najraje dol kar samega sebe, patološkega pozerja, ki je nastop pred kamero, pred mikrofonom in pod žarometi dobro naštudiral. Ja, Osama izgleda tako, kot da je zanosil s svojim božjim kompleksom. Ker pa se al-Jazeera ni ustavila, so ameriška letala zbombardirala njeno predstavništvo v Kabulu. Ponesreči, se razume. Toda za nekatere je bila ta prva videokaseta kljub vsemu kronski dokaz bin Ladnove krivde. Zakaj? Ker je jasno in nedvoumno pokazal, da sovraži Ameriko. Nič novega. To je bilo jasno in nedvoumno že prej. Bolje rečeno, to je jasno in nedvoumno že 10 let. Čudno je le, da ga Amerika uradno preganja šele od leta 1998. Še bolj čudno pa je, da je Libija obtožnico proti bin Ladnu vložila že na začetku devetdesetih - zaradi terorizma. Po pomoč se je obrnila celo na Interpol. Nihče ni trznil. In povsem čudno: sudanska obveščevalna služba Mukhabarat je ameriškemu zunanjemu ministrstvu vse od leta 1996 pa do 11. septembra ponujala svoje obširne, pedantne dosjeje o bin Ladnu, toda naletela je na gluha ušesa in zaprta vrata.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: