19. 11. 2003 | Mladina 46 | Družba
Okus po zimi
Drekovec, žganje posebne vrste
Pečenje drekovca
© Irina Lubardić
Znotraj kulturološkega kroga vseh balkanskih narodov se tradicionalno proizvajajo različne alkoholne pijače, vendar so med vsemi najbolj znana žganja. Če na območju nekdanje Jugoslavije naročite žganje, morate točno povedati, katero, saj gre za alkoholno pijačo, ki ima več vrst in podvrst. V glavnem jih proizvajajo iz različnega sadja, ki "najbolj hvaležno" fermentira in daje žganju posebno aromo in tisto razlikovalno noto. Po sadežih, iz katerih so destilirana, se tudi imenujejo, na primer hruškovec, višnjevec, jabolčno žganje, smrekovo žganje, tropinovec, travarica in seveda najbolj znana slivovka (naj mi strastni poznavalci in požiralci ognjene vode oprostijo, da nisem navedel vseh vrst). V senci vseh naštetih žganj pa še vedno ostaja eno, ki je ponekod na Balkanu navzoče že zelo dolgo, morebiti celo dlje kot vsa druga. Kuhajo ga predvsem v nedostopnih dinarskih višavjih, zato najbrž veliko ljudi sploh ne ve zanj.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?