• DK, STA

    21. 12. 2021  |  Politika

    Tudi Orban na naslednjih volitvah morda ne bo zmagal

    Madžarski premier Viktor Orban se bo na naslednjih volitvah verjetno soočil z močnejšo združeno opozicijo. Rezultati najnovejše ankete inštituta Republikon opoziciji namreč trenutno pripisujejo višjo podporo kot Orbanovi stranki Fidesz, medtem ko je precej volivcev še vedno neodločenih.

  • STA

    20. 12. 2021  |  Družba

    »Včeraj je bilo pocepljenih 33-krat več prebivalcev Slovenije kot prejšnjo nedeljo«

    Minister za zdravje Janez Poklukar je danes v sklopu kampanje Dnevi cepljenja obiskal cepilno mesto Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer so v okviru te akcije cepili 460 ljudi. Minister je zadovoljen tudi z odzivom drugod po Sloveniji. "Včeraj je bilo pocepljenih 33-krat več prebivalcev Slovenije kot prejšnjo nedeljo," je dejal.

  • STA

    20. 12. 2021  |  Svet

    »2022 mora biti leto, ko bomo končali pandemijo«

    Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus se je danes zavzel za to, da svet stopi skupaj in sprejme vse težke odločitve, ki so potrebne za končanje pandemije covida-19. "2022 mora biti leto, ko bomo končali pandemijo," je dejal novinarjem v Ženevi.

  • STA

    20. 12. 2021  |  Politika

    Informacijska pooblaščenka uvedla inšpekcijski postopek glede Janševega pisma

    Urad informacijske pooblaščenke je po prejemu več prijav državljanov zoper kabinet predsednika vlade že v petek uvedel inšpekcijski postopek, v katerem bo ta moral pojasniti pravno podlago ter način za obdelavo osebnih podatkov naslovnikov pisma, ki ga je državljanom poslal premier Janez Janša in jih v njem pozval k cepljenju proti covidu-19.

  • Uredništvo

    20. 12. 2021  |  Politika

    Zorčič trdi, da ne bo več sodeloval z Janšo

    Včeraj je v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija gostoval predsednik državnega zbora Igor Zorčič, kjer je med drugim govoril o tem, da se v Sloveniji politična retorika zaostruje in o ustanavljanju nove stranke.

  • IK, STA

    20. 12. 2021  |  Politika

    »Nepopravljiva škoda, ki jo s svojim delovanjem povzroča minister Hojs«

    Državni zbor (DZ) je začel obravnavo interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa. Matej T. Vatovec (Levica) je v uvodu povedal, da razrešitev predlagajo, ker želijo preprečiti, da bi do volitev nastajala še dodatna, večja in nepopravljiva škoda, ki jo s svojim delovanjem povzroča Hojs. Izpostavil je povečevanje represije in kadrovanje v policiji.

  • Tomaž Lavrič

    20. 12. 2021  |  Politika

    Skok v greznico

  • Tomaž Lavrič

    20. 12. 2021  |  Politika

    Don Janša

  • »Tako bomo očitno zdaj furali propagando«

    Prihod poslanke Stranke modernega centra Mateje Udovč v oddajo Odmevi, stranka se je nedavno preoblikovala v Konkretno, je zbudil nekaj pozornosti. Predvsem je pritegnila zanimanje sumljiva odločitev urednikov, da jo gostijo skupaj s predsednico stranke Naša dežela Aleksandro Pivec, h kateri se je čisto na sveže zatekla. Da je nastop najmanj nenavadna izbira, za razliko od sicer pričakovanega bežanja poslancev iz moralno bankrotiranih strank SMC in DeSUS, ki sta na začetku leta 2020 omogočili avtoritarno oblast po zaslugi trinajstih poslancev in med katere sodi tudi omenjena, je odkrito opozorila novinarka TV Slovenije Eugenija Carl, ko je na Facebooku, citirano po Reporterju, zapisala: »Prijazno kramljanje, večerni babji čvek… Ampak prišel je klic, obe v studio, čeprav je bila oddaja že polna. Ni problema, izredno zaprosilo za podaljšanje kakopak odobreno, plik, plak… oddaja podaljšana za pet minut. Za en prestop takoj prostor za samopromocijo in celo podaljšek oddaje, ki jo po PPN krajšajo. Tako bomo očitno zdaj furali propagando za satelite.«

  • Uredništvo

    21. 12. 2021  |  Družba

    Kako se zaščititi pred tatovi

    Tudi v času veselega decembra in božičnih praznikov tatovi ne počivajo, opozarja policija. Slednja je pred kratkim javnosti poslala navodila, kako preventivno ukrepati, da ne postanete žrtev tatov, in kaj storiti, če ste bili okradeni. Po podatkih slovenske policije so žrtve tatov pogosto predvsem starejše osebe na osamljenih krajih, tatvine pa se največkrat zgodijo dopoldne. Ob tem opozarjajo, da tatovi lahko delujejo v skupinah tudi tako, da tega morda na prvi pogled ne opazite. "Eden od tatov vas zamoti z raznimi pretvezami (sprašuje za pot; poizveduje, ali ste sami doma; pove, da je iz komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja, elektropodjetja ipd. in da bo v okolici vašega doma napeljeval kable, kopal jarke; razlaga, da zbira staro železo; prosi za vodo ipd.) in vas poskuša zvabiti stran od doma. Drugi tatovi pa medtem vstopijo v vaš dom ter ukradejo denar in vrednejše predmete," opozarja policija.

  • Tvit šefa policije sem spregledal

    V odzivu na prijavo s katero me je dr. Anton Olaj ovadil suma storitve prekrška po 6. členu zakona o varstvu javnega reda in miru, je Generalna policijska uprava med drugim navedla tudi, da v primeru zaščite integritete policistov in policije, »prijavo kršitev poda predstojnik policije, torej generalni direktor Anton Olaj, in v skladu s tem je ravnal v obeh navedenih primerih.« (mojem in v primeru Matjaža Nemca)

  • DK, STA

    20. 12. 2021  |  Družba

    Drive-in testiranje se v Ljubljani seli na novo lokacijo

    Vstopno točko za odvzem brisov za PCR-testiranje na novi koronavirus po sistemu drive-in v Ljubljani, ki sedaj poteka na parkirišču ob Metelkovi ulici, bodo v četrtek preselili v garažno hišo Stožice (vhod 1 in 2). Kot so pojasnili v Zdravstvenem domu Ljubljana, testiranje na novo lokacijo selijo zaradi boljše dostopnosti.

  • Monika Weiss

    19. 12. 2021  |  Politika

    Cvetober izjav v bran ministru Vizjaku

    ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI (PS SNS): »Marsikaj so se pogovarjali, saj veste kakšne so gostilniške debate in recimo, da je prišlo tudi do pogovora med gospodom Petanom in gospodom Vizjakom o tem, kakšen skopuh je minister Kopač, ki je svoji ljubici edino darilo v tistem letu, ki ga ji je dal je bila flaša vina za Novo leto ali pa naprej. Recimo, da so se pogovarjali o tem: »Kako češ?« pa je rekel recimo, da je rekel gospod Vizjak Petanu: »Ali ti veš, da bi bilo tisti dve gospe, ženi od tistih dveh visokih funkcionarjev političnih takratnih nabrisati, zato ker sta moža pedra.« Pa je potem recimo, da je potem Petan rekel: »Ja, ja, saj bi bilo prav, bi bilo prav, ampak veš kaj je, ne vem kako.« Pa je minister Vizjak potem recimo, da je rekel: »Veš kaj, saj ti se tako ne upaš, ker te bo žena ubila.« Kaj pa, če je to v nadaljevanju govora, spoštovana KUL opozicija? Ali boste to ven potegnili pa boste povedali, katera sta tista dva gospoda pa recimo, ali so tisti dve gospe nabrisali ali jih niso?«

  • Kako globok je moral biti njen obup, da je svoje otroke izpostavila smrtni nevarnosti 

    Balado Kralj Svobode sem napisal, ker me je pretresla tragična usoda desetletne, invalidne, gluhoneme kurdske deklice, ki je utonila pri prečkanju državne meje. Ogorčen sem spričo nečloveškega, rasističnega in protizakonitega ravnanja z begunci, ki ga vladajoča slovenska politika izvaja na državnih mejah. Kot je bilo že večkrat dokumentirano, slovenski mejni organi kljub zakonom o varstvu pravic iskalcev azila in višji postavi človečnosti vračajo na Hrvaško begunke in begunce, ne da bi spoštovali pravice, ki jih zagotavlja mednarodno pravo. Nesrečna mati nesrečnih treh otrok je to očitno vedela, zato se je podala na skrajno tvegano pot prečkanja mejne reke Dragonje v nevarnih zimskih razmerah. Kako globok je moral biti njen obup, da je bila pripravljena otroke in sebe izpostaviti smrtni nevarnosti!

  • Uredništvo

    20. 12. 2021  |  Politika

    »Vzporedna realnost, v kateri živijo Janez Janša in njegovi politični sopotniki« 

    "Šovinizem, homofobija, spodbujanje rasne in verske nestrpnosti, uničevanje institucij, napadi na medije, grožnje državljanom, sramotenje države pred Evropo in svetom so le latentne posledice, na katere vladajoča garnitura netalentiranih politikov pristaja v zameno za zdravljenje lastnih frustracij. Slovenija zato potrebuje normalizacijo, ki pogojuje sestop iz vlaka vzporedne realnosti, v kateri živijo Janez Janša in njegovi politični sopotniki. Vsi problemi z volitvami ne bodo rešeni, ampak sprememba oblasti je možnost, da normaliziramo medsebojne odnose in nehamo slediti politiki, ki nas kolektivno pelje v pogubo."

  • STA

    19. 12. 2021  |  Politika

    Poklukar: »Treba bo povedati, kakšen bo v bodoče status necepljenih v naši družbi«

    Minister za zdravje Janez Poklukar je na Bledu, kjer se je cepil s poživitvenim odmerkom proti covidu-19, odprl nacionalno kampanjo Dnevi cepljenja. Ob tem je tudi v luči pojava omikrona znova pozval prebivalce Slovenije, naj se odločijo za cepljenje, saj je to po njegovem edina prava pot k čim bolj normalnemu življenju.

  • DK, STA

    20. 12. 2021  |  Svet

    V Avstrijo odslej brez karantene le še cepljeni in preboleli

    V Avstrijo bodo od danes brez obvezne karantene lahko vstopili le še cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Za vse, ki se niso cepili ali preboleli covida-19, pa bo ob prečkanju meje obvezna takojšnja desetdnevna karantena, ki jo bo mogoče predčasno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Obvezna bo tudi registracija na spletnem portalu.

  • DK, STA

    20. 12. 2021  |  Politika

    Bodoča veleposlanica ZDA v Sloveniji težko verjame, da bi ena sama stranka prevzela nadzor

    Senat ameriškega kongresa je v soboto potrdil Jamie Lindler Harpootlian za novo veleposlanico ZDA v Sloveniji. Pravnico iz Columbie v Južni Karolini je ameriški predsednik Joe Biden za veleposlanico predlagal julija, do njene potrditve v senatu pa prihaja tik pred obiskom slovenskega zunanjega ministra Anžeta Logarja v Washingtonu.

  • Danes je nov dan

    20. 12. 2021  |  Družba

    99 % je laž

    Zloglasni 1 % svetovne populacije ima več kot 40 % premoženja. Skozi sprego politike in kapitala svoj privilegij še povečuje. A zmotno je reči, da je na drugi strani unitarna, izkoriščana, deprivilegirana večina – 99 %. 

  • STA

    20. 12. 2021  |  Svet

    Bo Musk res plačal več davkov kot katerikoli Američan v zgodovini?

    Izvršni direktor Tesle Elon Musk je v odgovoru na poziv ameriške senatorke Elizabeth Warren zapisal, da bo letos plačal več kot 11 milijard dolarjev davka. "Če boste odprli oči za dve sekundi, boste dojeli, da bom plačal več davkov kot katerikoli Američan v zgodovini," je zapisal na Twitterju.

  • STA

    20. 12. 2021  |  Politika

    Biden še vedno v senci posledic Trumpove vladavine

    Američani so v letu 2021 dobili novega predsednika, demokrata Joa Bidna, ki je na volitvah premagal republikanca Donalda Trumpa. Ta sicer poraza še vedno ne priznava in je s svojimi neutemeljenimi govoricami o volilnih prevarah privržence 6. januarja pripravil do napada na zvezni kongres, da bi preprečili formalno potrditev Bidnove zmage, piše Robi Poredoš, dopisnik STA iz New Yorka.

  • DK, STA

    20. 12. 2021  |  Svet

    VIDEO: 30.000 ljudi v spomin na žrtve covida-19

    V avstrijski prestolnici se je v nedeljo zvečer zbralo okoli 30.000 ljudi, ki so se v tišini ter s prižganimi svečami in lučkami - nekateri pa tudi svetilkami na svojih mobilnih telefonih - spomnili vseh žrtev pandemije covida-19, poročajo avstrijski mediji. Vigilija v središču Dunaja je trajala približno deset minut.

  • Uredništvo

    20. 12. 2021  |  Družba

    »Kršijo se bistveno pomembnejše pravice, nekateri pa vreščijo, ker morajo nositi maske«

    "Naša družba je tako prišla do točke, ko se lahko sprašujemo že o njenem obstoju. Ali še obstaja družba v smislu, kot smo jo poznali še do nedavno? Gre za proces tekmovalne družbe, ki producira temu primerne ljudi, ki morajo biti konkurenčni, izloča pa šibke, počasne, bolne. Pozornost se je preusmerila iz skupnostnega k posamezniku."

  • DK, STA

    20. 12. 2021  |  Svet

    Izrael več evropskih držav uvrstil na rdeči seznam

    Da bi preprečila širjenje nove koronavirusne različice omikron, je izraelska vlada svojim državljanom prepovedala potovanje v več držav, tudi evropskih, ki jih je uvrstila na rdeči seznam. To pomeni, da lahko Izraelci tja potujejo le s posebnim dovoljenjem oblasti, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • DK, STA

    20. 12. 2021  |  Svet

    Milijarder se je po 12 dneh vrnil iz vesolja

    Japonski milijarder in spletni modni mogotec Yusaku Maezawa ter njegov asistent Yozo Hirano sta se danes v družbi ruskega kozmonavta Aleksandra Misurkina vrnila na Zemljo, potem ko sta 12 dni preživela na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) kot turista, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Uvodnik

    Negotovi časi

    Letošnjih volitev ne bo zaznamoval le trd boj med tem, na kakšno pot bo šla Slovenija: naprej v smeri vzhodnoevropskih poldiktatur, ki si jo je zamislil Janez Janša s svojimi sateliti, ali na pot okrevanja demokracije in družbe ter njenih institucij. Slednje je tisto, kar nas čaka v najboljšem primeru. Dan po volitvah namreč ne bo bolje, četudi SDS in sateliti izgubijo; takrat se bo morda začela počasna obnova družbe, tudi odnosov, načina komunikacije, medsebojnega elementarnega spoštovanja. Brez tega, da bi ta družba spet postala družba elementarnega bontona, sploh ne bo šlo. A še pred tem družbo čakajo težki meseci do volitev.

  • Grega Repovž

    17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

    Kdo lahko premaga SDS?

    Merjenje javnega mnenja je znanost. Ne gre za preproste klicne centre, ki nabirajo naše odgovore, jih seštevajo, prevedejo v odstotke in nato pokažejo. Zadeva je neprimerno bolj zapletena. Treba je znati narediti pravilen nabor anketirancev, imeti dobro statistično analizo celotnega območja, na katerem se raziskave izvajajo, imeti dobre anketarje, občutljive in empatične, socialno, regijsko, po starosti in spolu pa mora biti vzorec čim boljši približek zajetega področja – upoštevati je treba na primer tudi dejstvo, da so se navade ljudi zaradi razvoja telekomunikacij spremenile. In tudi to ni dovolj. Vse te podatke je treba znati obtežiti, jih obremeniti z napakami in značilnostmi, ki so se pokazale v preteklosti, z natančnostjo urarja opazovati morebitna nenavadna odstopanja.

  • STA

    18. 12. 2021  |  Svet

    WHO: »Še vedno je premalo podatkov, kakšen hud kliničen potek povzroča omikron«

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da so različico novega koronavirusa omikron doslej potrdili v 89 državah in se hitro širi. Dodala je, da je še vedno odprto vprašanje o obsegu grožnje, ki naj bi jo predstavljala različica omikron. Londonski župan je zaradi omikrona v mestu ponovno razglasil veliko nevarnost.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

    »Naslednje volitve morajo biti podobne letošnjemu referendumu za čisto pitno vodo«

    Zoran Janković se je že zapisal v zgodovino Ljubljane. Z letošnjim letom je postal župan mesta z najdaljšim stažem. Pred njim je imel ta rekord – 14 let županovanja – Ivan Hribar, ki je mesto vodil med letoma 1896 in 1910. Janković v intervjuju pojasnjuje, zakaj se je začasno umaknil iz javnosti in zakaj je mesto začelo vse glasneje nasprotovati vladnim ukrepom proti epidemiji.

  • Uredništvo

    19. 12. 2021  |  Politika

    »Janšizmu se ni mogoče upreti s strankarskimi lupinami za enkratno uporabo«

    "Zadnji empirični dokaz, da slovenska demokracija peša, je ta teden v evropskem parlamentu sprejeta resolucija o vladavini prava. Janšizmu se je mogoče v našem političnem sistemu demokratično upreti le z izgrajenimi in demokratičnimi strankami, ne pa strankarskimi lupinami za enkratno uporabo. In v dobrem desetletju fabriciranja novih obrazov, s katerimi je leva sredina prevzemala oblast, se nam je okoli sredine zrušil strankarski sistem, zato tisti, ki je strankarsko najbolje organiziran, tako nepredstavljivo zlahka ruši demokracijo."