• Luka Volk

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

    Prihaja Jamie Harpootlian

    V soboto je v zgodnjih jutranjih urah, tik pred obiskom zunanjega ministra Anžeta Logarja v Washingtonu, senat ameriškega kongresa sporočil, da v Slovenijo prihaja nova veleposlanica Združenih držav Amerike (ZDA), pravnica iz Columbie v Južni Karolini Jamie Harpootlian. Na položaju veleposlanice bo nadomestila konservativno Lyndo Blanchard, ki je ob porazu Donalda Trumpa odstopila in Slovenijo zapustila že januarja, kmalu zatem pa kandidirala za zvezno senatorko iz Alabame. Izbranka Josepha Bidna, ki jo je nominiral že julija, je ob tem povedala, da se veseli zastopanja ZDA v Sloveniji, v »čudoviti in živahni demokraciji«.

  • N'toko

    N'toko

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Žive meje

    Ponudba in povpraševanje

    Zadnje tedne so vse domače medijske sile združile moči, da bi odgovorile na težavno vprašanje: kaj hočejo volivci? Njihove vaje v merjenju javnega mnenja so spominjale na ankete radijskih mrež, s katerimi te analizirajo priljubljenost popevk: anketirancem predvajajo kratke odlomke starih in novih hitov ter jih povprašajo za oceno. Kot po čudežu se poslušalci vedno najbolj navdušijo nad znanimi melodijami ali pa nad pesmimi, ki jih na znane melodije spominjajo. Takšno preverjanje priljubljenosti nato postane podlaga za nenehno ponavljanje istih pesmi na radiu, s čimer se njihova priljubljenost še poveča. Rezultat tega procesa je neskončno ponavljajoč se generični miks hitov in priredb iz devetdesetih let, vse pa sta izdali dve veliki svetovni založbi. In če se nad tem pritožiš, te podučijo, da smo si poslušalci to pač sami zaželeli.

  • V krču

    Politično-ekonomsko je leto 2021 vredno pozabe. Opletanje pandemijskih valov in zdravstvena kriza sta dokaz slabega kriznega vodenja Janševe vlade. Politično je državo zapeljala v močvirje sistematičnega spodkopavanja vseh vej demokratičnih oblasti. Tehnično je uspešno izpeljala predsedovanje na ravni EU, mednarodni ugled Slovenije pa je hudo zavozila. Ekonomski rezultati države so dobri, toda njena uspešnost je varljiva in tvegana. Zato bo leto 2022 ekonomsko manj uspešno od sedanjih napovedi, tudi zaradi politične shizofreničnosti super volilnega leta. Janševa politična aritmetika je preprosta, štejeta absolutna zmaga SDS in oblikovanje političnih satelitov. Opozicija stavi na splošno nezadovoljstvo ljudi in še išče prave alternative. Leto 2022 bo zato čas skrajne politične polarizacije. Sejanje nezaupanja v demokracijo je Janšev ključni politični kapital, opozicija ponuja odrešilno vrnitev v normalizacijo družbe. Torišče politično ideološkega spopada bo tokrat med urbano in ruralno Slovenijo, med nekakšno kozmopolitsko modernostjo in nacionalnim tradicionalizmom. Vse karte so na mizi. Desnega škisa poznamo, na pagat ultimo z leve še čakamo.

  • Danes je nov dan

    23. 12. 2021  |  Družba

    Iz devetdesetih v sedanjost

    Če smo pred kratkim obiskali katerega od velikih kinematografov, nas je s platna nagovoril napovednik za nov Top Gun film, po vsej verjetnosti pa mu je sledil še napovednik za novo Matrico. Medtem nas na spletu čakajo – ali pa nas bodo v kratkem – obuditve, nadaljevanja ali združitve zasedb serij preteklih desetletij; od Prijateljev in Seksa v mestu pa do Princa z Bel-Aira in Queer as Folk. 

  • Uredništvo

    22. 12. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ODVETNIKOV DOLŽNIK

    Jutri izide nova Mladina, tokrat zaradi prihajajočih božičnih praznikov izjemoma v četrtek! Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca. Zakaj protikorupcijska komisija preiskuje premiera Janeza Janšo in njegovega odvetnika Francija Matoza? Več o tem preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od četrtka, 23. decembra, dalje. #Mladina51

  • Kdo in zakaj bi kaznoval novinarko Eugenijo Carl?

    Malo časa je bilo potrebnega, da se je na kritiko povabila v Odmeve prebegli poslanki Mateji Udovč in šefici neznatne stranke Naša dežela odzvala vršilka dolžnosti informativnega programa Jadranka Rebernik in zažugala s prstom proti novinarki Eugeniji Carl. Njen greh je zapis na socialnem omrežju Facebook, kjer je pomenkovanje med Tanjo Starič, Matejo Udovč in Aleksandro Pivec označila za »večerni babji čvek«, kar naj bi bilo po Rebernikovi neprimerno, so poročali v tedniku Reporter: »Neprimerno je njeno poniževanje voditeljice Odmevov Tanje Starič, gostij in našega programa, pa tudi javno razpravljanje o internih zadevah.«

  • Oštro.si

    22. 12. 2021  |  Politika

    Poslanka SDS Alenka Jeraj zavajala glede gledanosti Dnevnika in Odmevov 

    Poslanka SDS Alenka Jeraj je 26. novembra v tvitu voditelja Odmevov na TV Slovenija vprašala, ali ima kakšno idejo, kako do 250.000 gledalcev, ki so jih izgubili v zadnjih letih.

  • Danes je nov dan

    22. 12. 2021  |  Družba

    Po Hojsu in Hojsu – Hojs

    Padla je še sedma letošnja interpelacija, druga zoper ministra Hojsa.

  • STA

    21. 12. 2021  |  Politika

    Zorčič: »Moja stranka bo liberalna, v ospredju pa bodo svobodno gospodarstvo in človekove pravice«

    Nova stranka LIDE (Liberalni demokrati), ki jo napoveduje predsednik DZ Igor Zorčič, bo liberalna, v njenem ospredju pa bodo svobodna gospodarska pobuda in človekove pravice. Težko oceni, kdaj bo ustanovljena. Zdaj na upravnih enotah poteka zbiranje 200 podpisov, kolikor jih potrebujejo za njeno ustanovitev, je povedal novinarjem.

  • STA

    21. 12. 2021  |  Svet

    Nemčija bo po božiču ponovno zaostrila ukrepe

    Nemčija zaradi koronavirusne različice omikron zaostruje ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. Večje prireditve bodo znova potekale brez gledalcev, omejitve druženja pa bodo veljale tudi za cepljene in prebolele, so sklenili danes na srečanju predstavnikov dežel in zvezne vlade.

  • Uredništvo

    22. 12. 2021  |  Politika

    »Ti ljudje slepo verjamejo, da kuharski recepti Janeza Janše dejansko služijo pripravi jedi«

    "Na eni strani imamo nevidne ministre SMC, ki igrajo obrobne vloge pri zadovoljevanju svoje nečimrnosti, na drugi strani ministre SDS, ki živijo v vzporednem svetu, zgrajenem na teorijah zarote. Od tod tudi drža najvidnejših predstavnikov SDS, ki smo jo spremljali v državnem zboru. Ti ljudje slepo verjamejo, da kuharski recepti Janeza Janše dejansko služijo pripravi jedi, kljub temu da jim vsaj 70 odstotkov slovenske javnosti dopoveduje, da smo jed dejansko mi – državljani in državljanke Slovenije – in da nam to ne prija. Vse to očitno počnejo v skladu s prepričanjem, da koalicija, kot smo lahko brali v nedavnem intervjuju ene od poslank SDS, osvobaja Slovenijo in jo pri tem menda celo normalizira. Niso pa razumeli, da bi morali zgolj vladati v skladu z ustavo in zakoni. Zaradi tega lahko notranji minister Hojs v takšnem državnem zboru, kjer prevladujejo hinavci oziroma farizeji pod preoblekami DeSUS in NSi, izjavi, da ustavno sodišče pomaga s sodbami rušiti njihovo vlado – in to politično preživi."

  • Uredništvo

    22. 12. 2021  |  Družba

    »Od politikov moramo zahtevati, da jasno povedo, s kom sodelovali, če pridejo na oblast«

    "Demokracija v Sloveniji je v težavah. Nezadovoljstvo in jeza nad obstoječo politiko sta pogosto upravičena. Da si v politiki želimo novih ljudi, svežih idej, drugačnih pristopov, več mladih in predvsem več žensk, je pametno in nujno. A novi obrazi bodo v slovensko politiko prinesli kvalitativno spremembo le, če bodo upoštevali temeljne vrednote pluralistične demokracije in se zanje zavzemali, ne pa se postavljali nad njih in se obnašali, kot da za njih ne veljajo. Minimum, kar moramo od politikov zahtevati, preden jim oddamo svoj glas, je, da jasno povedo, za kaj se bodo zavzemali, kaj počeli, s kom sodelovali, če pridejo na oblast. Ne na nivoju posplošenih puhlic, ampak s konkretnimi političnimi stališči, programi in zavezami glede vseh pomembnih družbenih vprašanj."

  • STA

    22. 12. 2021  |  Svet

    Župan ne bo več zapiral mesta: »Dovolj je bilo!«

    Newyorški župan Bill de Blasio je v torek dejal, da mesta ne bo več zapiral, kljub temu da število okužb z novim koronavirusom skokovito narašča. Do petka se bo odločil, ali bo znamenito silvestrovanje na Times Squaru potekalo z množično udeležbo, kot je bilo predvideno doslej.

  • Uredništvo

    21. 12. 2021  |  Družba

    Petarde? Ne, hvala!

    Družbeno angažirana akcija "Petarde? Ne, hvala!" tudi letos nagovarja širšo javnost k opustitvi pirotehnike. Projekt poteka že deveto leto zapored, ki ga vsako leto nadgradijo z novimi aktivnostmi in novimi ciljnimi skupinami. Pobudnik in organizator akcije je podjetje TAM-TAM. Zadnje štiri akcije so zasnovali s pomočjo kreativne agencije Luna \TBWA in Valicona, ki z anketami pod drobnogled postavlja odnos Slovencev do pirotehničnih sredstev.

  • STA

    22. 12. 2021  |  Svet

    Izraelske oblasti za starejše in zdravstveno osebje priporočile četrti odmerek cepiva

    Izraelski premier Naftali Benet je po posvetovanju s skupino strokovnjakov sporočil, da bodo zdravstveno osebje in vsi Izraelci, starejši od 60 let, upravičeni do četrtega odmerka cepiva proti covidu-19. Vse upravičence je pozval, naj se cepijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    21. 12. 2021  |  Kultura

    Ekstremno slovensko

    Na spletni strani Baze slovenskih filmov se bo med 22. decembrom 2021 in 10. januarjem 2022 odvijal brezplačni spletni dogodek Ekstremno Slovensko, v okviru katerega se bodo predstavili mladi filmski ustvarjalci: Lana Bregar, Matjaž Jamnik in Lun Sevnik. Gledalci si bodo lahko ogledali sedem kratkih filmov, na voljo pa bodo tudi pogovori z ustvarjalci, ki jih bo vodila kuratorka in moderatorka serije Ivana Vogrinc Vidali. Ekstremno Slovensko organizira Društvo za razvoj filmske kulture Maribor.

  • Marcel Štefančič jr.

    17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Kultura  |  Film

    »Herezija, blasfemija, bestialnost!« vpije inkvizicija

    Paul Verhoeven v Benedetti, ki se dogaja v času pandemijske kuge (nekje v 17. stoletju), svoje Showgirls odpelje v toskanski samostan, kjer se dve mladi nuni, Benedetta Carlini (Virginie Efira), bogataško dekle z mističnimi vizijami, in Bartholomea (Daphné Patakia), kmečko dekle, mali, eterični, deviški, transgresivni grešnici, najprej zbližata in objameta, potem pa pofukata. Druga drugi se ne moreta upreti. Druga drugo obsedeta. »Tvoje telo je tvoj največji sovražnik,« slišita, toda v svojih telesih se počutita vse bolje. Kar je logično: samostan s svojo utopično karantensko izoliranostjo in krščanska mitologija z dekadentnimi kačami, poslednjimi večerjami, eksorcistično lascivnostjo, sveto vulgarnostjo, »božjo voljo« v obliki bolečine in vgrajeno orgazmično večopravilnostjo – kipec z malce smisla za divje kampiranje hitro postane dildo – kar kličeta k eksperimentiranju s »prvinskim nagonom«.

  • Borut Mekina

    21. 12. 2021  |  Politika

    Ministrstvo je letos od Rajka Janše kupilo že 78 tisoč kulic

    Kadarkoli se na oblast povzpne Janez Janša, začne v njegovi senci poslovne uspehe nizati njegov brat Rajko Janša, sicer preprodajalec poslovnih daril. Tokrat, v času tretje vlade Janeza Janše, ko brat Rajko poslovna darila preprodaja preko podjetja Empis, je ta še posebej uspešen. Eden največjih, celo neverjetnih poslov, ki je Rajkotu Janši uspel v letošnjem letu, je z ministrstvom za zunanje zadeve. Natančneje, pri prodaji kemičnih svinčnikov, torej kulic.

  • STA

    21. 12. 2021  |  Politika

    Vlada toži domnevnega organizatorja protestov

    Državno odvetništvo je vložilo prvo tožbo, s katero naj bi od domnevnega organizatorja protesta izterjalo stroške policijskega varovanja shoda, poročata portal N1 in časnik Dnevnik. Proti komu je tožba vložena, na odvetništvu niso razkrili, kot navajata omenjena medija, pa gre verjetno za enega od vidnih petkovih protestnikov Jašo Jenulla.

  • DK, STA

    21. 12. 2021  |  Družba

    Fafangel o edini izjemi 

    Okužbe z novo koronavirusno različico omikron, skupno 51, so do danes zjutraj potrdili v vseh slovenskih regijah, razen v goriški. Epidemiologi ob tem predlagajo, da bi bila edina izjema od karantene v primeru visoko tveganega stika cepljenost s poživitvenim odmerkom, je povedal v. d. predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel.

  • Kako je Tonin rešil Vizjaka

    Interpelacija zoper ministra Andreja Vizjaka po pričakovanjih ni uspela. Po več kot 14 ur dolgi razpravi je za njegov odhod glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 29. Zmanjkali so trije glasovi. Predlagatelji so dokazovali, da je minister Vizjak s številnimi dejanji kršil ustavo in zakonodajo, predvsem so mu očitali afero »Glupi davki« iz leta 2007.

  • DK, STA

    21. 12. 2021  |  Politika

    »Desnica se je takoj po osamosvojitvi začela boriti izključno za oblast«

    Eden od avtorjev slovenske ustave, filozof Tine Hribar, pravi, da je bila decembra 1991 v skupščini sprejeta ustava, ki je bila v kar nekaj delih drugačna od tiste, oblikovane v Podvinu. A slednje se mu ne zdi toliko problematično, kot to, da se ustave ne izpolnjuje, kot bi se jo moralo. Je pa ponosen, da smo Slovenci dobili lastno državo.

  • Danes je nov dan

    21. 12. 2021  |  Družba

    Svoboda govora – a le za izbrane

    Medtem ko predsednik Biden predstavlja ukrepe za zagotavljanje neodvisnih medijev po celem svetu, njegova administracija zaradi razkritja številnih grozot, ki so jih izvajale ZDA, še vedno preganja Juliana Assangea. Ta se trenutno sicer nahaja v britanskem zaporu, a naj bi ga po nedavni odločitvi sodišča kmalu izročili Američanom.

  • STA

    20. 12. 2021  |  Svet

    V Evropo prihaja novo cepivo

    Evropska komisija je odobrila uporabo cepiva ameriškega podjetja Novavax v EU, ki je pred tem dobilo zeleno luč Evropske agencije za zdravila. Cepivo, imenovano nuvaxovid, je peto cepivo proti covidu-19, ki ga je dovoljeno uporabljati v EU.

  • DK, STA

    21. 12. 2021  |  Svet

    »Z omikronom se nam obeta nekaj težkih tednov do mesecev«

    Omikron je v ZDA že postal prevladujoča različica novega koronavirusa - v preteklem tednu je predstavljal nekaj več kot 73 odstotkov novih primerov, je v ponedeljek sporočil Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). V boju proti okužbam bodo oblasti razdelile 500 milijonov testov, v bolnišnice poslale vojaško osebje in okrepile cepljenje.

  • DK, STA

    21. 12. 2021  |  Družba

    »Kakovost in razvoj visokošolskega prostora v Sloveniji sta ogrožena«

    Številni sklepi in predlogi vlade v visokem šolstvu predstavljajo prestrukturiranje slovenskega visokošolskega prostora, odsotnost širše javne razprave, kjer bi se lahko dogovorili o najustreznejših rešitvah, je nedopustna, opozarjajo javne univerze, združene v Rektorski konferenci RS.

  • Uredništvo

    21. 12. 2021  |  Družba

    »Med politiki je kriminala nadpovprečno veliko, zato bi morali s pregonom začeti pri sebi«

    "Kriminal je pojav, ki vzbuja vrsto negativnih čustev, kar je normalno in pričakovano. Zavzemanje za razumno kaznovanje, kar pomeni omejitev družbene represije, je v javnosti le redko prijazno sprejeto. Le takrat, ko je nasilja države nad lastnimi državljani preveč, se upremo, ker se počutimo in tudi smo žrtve. Ko pa gre za nasilje posameznikov nad drugimi, zlasti nemočnimi, se pomisleki o potrebnem razumnem odzivu popolnoma umaknejo maščevalnosti."

  • Uredništvo

    21. 12. 2021  |  Družba

    »Je prav, da o smrti ene same tragično preminule osebe zaradi cepljenja govorimo več tednov?«

    "Ne vem, zakaj je smiselno nenehno s prstom kazati na ta primer, ki je res tragičen, a tudi izjemno redek, in na ta način po nepotrebnem prilivati olja na ogenj nezaupanja in jeze proticepilcev. Mar ne bi bilo bolj smiselno in tudi etično upravičeno, da našo pozornost namesto skrajno redko resnim stranskim učinkom cepljenja v precej večji meri posvetimo pogostim in resnim posledicam okužbe, v zadnjem času več kot 10 dnevno umrlim, prenapolnjenim bolnišnicam in njihovim intenzivnim oddelkom? Je res prav, da o smrti ene same tragično preminule osebe zaradi cepljenja govorimo več tednov in temu posvečamo dolge kontaktne oddaje, vse tiste, ki dnevno izgubljajo boj z virusom pa strpamo v eno samo številko, in jo kot statistično zanimivost omenimo bolj mimogrede?"

  • DK, STA

    21. 12. 2021  |  Svet

    Na Japonskem prvič po letu 2019 usmrtitve zapornikov

    Na Japonskem so danes obesili tri zapornike, kar so prve usmrtitve v tej državi v zadnjih dveh letih. Kot je ob tem sporočila vlada v Tokiu, je ohranjanje smrtne kazni spričo ponavljajočih se grozljivih zločinov nujna.

  • DK, STA

    21. 12. 2021  |  Svet

    Za necepljene zaprtje podaljšali do konca leta

    Avstrijske oblasti so pričakovano podaljšale zaprtje javnega življenja za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19 in ga tudi niso preboleli. V ponedeljek je zeleno luč podaljšanju zaprtja prižgal pristojni parlamentarni odbor, ki je obenem potrdil napovedano omilitev zajezitvenih ukrepov za cepljene oziroma prebolele.